Střevní rovnováha ovlivňuje i naši duševní pohodu

Střevní rovnováha ovlivňuje i naši duševní pohodu

Všichni už zřejmě víme, že střevní rovnováha je důležitá pro náš imunitní systém. Zajímavé ale také je, že ovlivňuje dokonce i naše nálady a sklony k depresím. A to především tehdy pokud nám chybí omega 3 mastné kyseliny.

Důležitý mikrobiom

Depresemi a špatnou náladou trpí stále více lidí. Vědci nyní přišli se zajímavým zjištěním. Na vině může být stav našich střev, tedy nerovnováha v jejich bakteriálním osídlení. Konkrétně se jedná o to, že špatný střevní mikrobiom snižuje hladinu metabolitů (takzvaných endogenních kanabinoidů), které v organismu vznikají z omega 3 a 6 mastných kyselin. To pak ovlivňuje fungování mozku a v důsledku tak i naši náladu. Studie navíc ukázaly, že na hladinu těchto látek má vliv i chronický stres. 

Na špatnou náladu bakterie?

O probiotikách se dnes již mluví velmi často. Slyšeli jste ale někdy o psychobiotikách? Vědci tedy prozatím vychází jen z pokusů na zvířatech, ale zjistili, že špatná nálada se dá „vyléčit“ správnými bakteriemi. U jedinců se sklony k depresím totiž chybí specifický druh bakterií ve střevní mikroflóře. Bakterie by tak šly doplnit, jako se užívají i běžné léky – ústně, a mohly by tak sloužit jako antidepresiva. Zatím je ale nutné počkat na další vědecké studie.

Omega 3 a dobrá nálada

Vztah omega 3 mastných kyselin a naší nálady není tak úplně nové téma. Zabývalo se jím již mnoho vědeckých prací, které potvrzují, že tyto kyseliny se podílejí na výši hladiny zmiňovaných látek – endokanabinoidů. Kromě nálady nám pomáhají bojovat i s chronickými záněty a podporují imunitní systém. Pokud má tedy náš organismus dost omega 3 mastných kyselin, ovlivňuje to i rovnováhu našich střev. Otázkou nyní je, jestli jich máme ve své stravě opravdu dostatek.

Populace trpí nedostatkem

Ideální hodnotu omega 3 a 6 mastných kyselin má však jen zhruba 20 % naší populace. Zbytek se většinou potýká s nedostatkem těchto látek. A tak není divu, že roste i počet lidí, kteří trpí depresemi či úzkostí. V tomto případě se nabízí dvě řešení, buď do své stravy 2-3x týdně zavést porci tučnější ryby anebo sáhnout po doplňcích stravy, tedy po rybím oleji v kapslích. Při výběru se zaměřte na vysoký obsah účinných látek DHA a EPA. Obvyklý český jídelníček totiž většinou příjem těchto kyselin pokrýt nestačí. Vyplatí se na ně ale myslet, poděkují vám nejen vaše střeva, imunita, ale budete mít i lepší náladu.

Zdroj informací: Státní zdravotní ústav

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1