Stojí otužování za zkoušku? Poslouchejte své tělo

Stojí otužování za zkoušku? Poslouchejte své tělo

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Otužování v dnešní době získává stále více pozornosti. Je spojováno se zlepšením celkového zdraví a imunity. Proč se ale dobrovolně dostávat se do nekomfortu studených vod? A jak správně postupovat, pokud nás láká?

Dnešní společnost je pohodlná a chlad pro nás nepředstavuje žádné riziko. Když je nám zima, vybavíme se další vrstvou oblečení nebo si doma přitopíme. Vystavování se chladu je ale jednou z nejúčinnějších cest k celkovému zdraví. Podzim je ideální dobou, kdy ho vyzkoušet na vlastní kůži.

Proč se otužovat?

Doma si lehce zvykneme na to, že je teplota o dvacet stupňů vyšší než venku. Kvůli tomu ale tělo ztrácí celkovou odolnost. Otužováním zlepšíte celkový krevní oběh a prokrvíte každou část těla. Když se tělo zahřívá, rovněž využívá uložené tukové zásoby. Pokud ho pravidelně chladu nevystavujeme, ztrácí schopnost ho zvládat. Končetiny se správně neodkrvují a tělo se právě ještě více izoluje a udržuje tukovou vrstvu. Mimo to má otužování vliv i na hormonální rovnováhu a funkci důležitých částí buněk – mitochondrií, které poté lépe pracují a mají podíl na lepším okysličení.

Jak se začít otužovat?

Pokud jste se nikdy neotužovali, začněte na sucho. Dobrým startem je si každé ráno otevřít okno a vystavit se chladu s co nejméně kousky oblečení. Stačí pár minut. Pak můžete zátěž stupňovat. Například si vyjít na procházku bez jedné vrstvy oblečení a nebo ji jen na pár minut sundat. Počáteční nekomfort zkuste zhluboka prodýchat a sledujte, co se s tělem děje a jak na chlad reaguje. Husí kůže je normální reakcí.

Pokud už jste zvládli otužování na sucho, přidejte vodu. Voda při styku s kůží odvádí teplo několikrát rychleji než vzduch, a proto je právě tento druh otužování nejúčinnější. I mokré otužování můžeme rozdělit na několik úrovní:

  • Oplachování obličeje a dalších částí těla. Ze začátku si po ránu zkoušejte umýt obličej, zátylek a ruce ledovou vodou.
  • Ledová sprcha celého těla, nebo jen části těla. Až si zvyknete na ledovou vodu na obličeji, přesuňte se do sprchy. Začněte vlažnou vodou a postupně si každý den teplotu ubírejte.
  • Otužování venku v přírodních tocích. Toto je nejtěžší úroveň. Ze začátku se ponořte klidně jen na několik sekund.

Co dodržovat při otužování?

Je důležité dodržovat určité zásady, abymělo otužování efekt. Ať se jedná o otužení ve sprše nebo někde v přírodě, vždy dodržujte tato pravidla:

  1. Hluboce dýchejte. Ve sprše či při ponoru se snažte zklidnit dech.
  2. Poslouchejte své tělo. S otužováním přestaňte vždy dřív, než se budete třást nebo se rty zbarví do fialova. Sledujte i barvu kůže, červená je v pořádku, ale když už jste fialoví, zůstaňte příště ve vodě kratší dobu.
  3. Ve vodě se hýbejte. Mnohým otužilcům pomáhá nechávat ruce při ponoru nad vodou, to ale platí jen při statickém ponoru. Jinak se doporučuje ve vodě hýbat prsty nebo plavat.
  4. Před ponorem se prohřejte. Před ponorem pomáhá lehce prohřát tělo, ale pozor ať se nezpotíte.
  5. Mějte s sebou parťáka. Otužovat se choďte minimálně ve dvojici, abyste se mohli při ponoru kontrolovat a při nečekané reakci na chlad včas zasáhnout.
  6. Sledujte dopady otužování. Soustřeďte se na to, jestli se cítíte příjemně zahřátí nebo je vám nekomfortně. Přizpůsobte tomu další kroky.

Chlad má benefity pro každého, je nutné s ním ale začínat opatrně. Zvláště obezřetní by měli být lidé s hormonální nerovnováhou, s obezitou nebo podvýživou. Tělo také může jinak reagovat při chronickém stresu. Pokud například řešíte velký projekt v práci, budete na chlad reagovat jinak, než když jste v psychické pohodě. Vždy platí zásada sledovat tělo a přizpůsobit se mu.  

Podzim je ideální čas na to, začít s chladem experimentovat a zkusit si, co tělo dokáže. Vždy ale platí zásada postupovat pomalu a naslouchat svému tělu.

 

Zdroje: holistická koučka Michaela Majerová, otužilec Roman Pospíchal pro hudy.cz

Foto: Shutterstock

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1