Spěte sladce i v létě

Spěte sladce i v létě

Většina z nás si užívá sluníčka i vysokých teplot plnými doušky. Problém však někdy nastává v noci, kdy horka nepolevují a vy se převalujete v posteli sem a tam a ne a ne pořádně zabrat. Jak na spánek v létě vyzrát?

Spánek nepodceňujte

Naše tělo potřebuje kvalitní odpočinek, aby mohlo regenerovat. Pokud tedy trpíte nespavostí, zákonitě se to podepíše na vašem zdraví. Krátkodobý nedostatek spánku dokáže tělo překonat, jestliže ale problémy přetrvávají, objeví se poruchy soustředění, vnímání, bolesti hlavy, ale po čase se znatelně zvyšuje i riziko srdečních chorob. Léto bohužel není zrovna nejideálnějším obdobím pro sladký spánek. Jednak jsou i v noci vysoké teploty, ale i čas na regeneraci (která probíhá ve tmě) je díky pozdním západům slunce a brzkým východům poněkud zkomplikovaný. Existuje ale několik tipů, jak na to alespoň trochu vyzrát:

Mokré prostěradlo přes okno – před spaním namočte prostěradlo či nějaký větší kus látky studenou vodou a pověste do okna. Ochladí se vzduch a navíc se vám bude i díky zvýšené vlhkosti lépe dýchat.

Kýbl studené vody k posteli – před ulehnutím si dejte studenou sprchu a pokud vás v noci přepadne horkost, strčte si nohy do lavoru se studenou vodou, který budete mít připravený. Hned se krásně osvěžíte.

Spěte pod širákem – v noci je venku přece jen lépe, než v rozpálených ulicích a domech. Jestliže tedy máte tu možnost, spěte venku pod širákem. Třeba v houpací síti či na lehátku.

Spaní jak v bavlnce – saténové povlečení možná na první dotek chladí, ale spát se vám bude mnohem lépe v čistě bavlněném povlečení. Rovněž se doporučují polštáře například z pohanky, která tolik neabsorbuje okolní teplo.

Pořádně se roztáhněte – i když jindy nejraději spíte co nejblíže svému partnerovi, v letních nocích si raději udržujte odstup. Jinak se budete navzájem zahřívat a navíc se k sobě lepit zpocenými těly. A to není zrovna „sexy“.

Do ledničky nepatří jen pivo – Někdy bychom si do ledničky nejraději vlezli i my sami. Protože to ale není tak docela možné, zkuste si tam dám alespoň vaše povlečení či polštář. Až si pak lehnete do postele, bude vás příjemně chladit.

Pozor na večerní grilovačky

Především v letních měsících rádi trávíme večery s přáteli při dobrém pití a jídle. Naše tělo však tak nadšené nebude. Jednak se stále mění doba, kdy uléháme a navíc jsme posilněni množstvím tučného jídla, především masa a sýrů a také alkoholem. Ten nám možná usnadní usínání, ale kvalita spánku není příliš vysoká. Dochází totiž k vynechání některých potřebných fází. Pokud se tedy chcete vyhnout problémům se spánkem, dejte si na gril například jen lehkou rybu se zeleninou a k pití vinný střik, vyhněte se rovněž pití kávy, ale i zeleného čaje. Uvidíte, že se ráno probudíte svěžejší.

Dejte si raději banán...

Existují potraviny a čaje, které cestu do říše snů ulehčují. Jedním takovým je například banán, ale i mandle, med či bílý jogurt. Před spaním si tak můžete dát zdravou svačinku. A k pití se bude hodit bylinkový čaj. Klidnější spánek pomůže navodit například heřmánek, levandule nebo meduňka. Důležité je rovněž několik hodin před ulehnutím neřešit stresové situace a problémy. To se však mnohdy snáze řekne, než pak skutečně dodrží...

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1