Smutky a deprese někdy zkrotí sama příroda

Smutky a deprese někdy zkrotí sama příroda

Máte depresi? Možná že to je jen smutná nálada, nebo třeba i stres a trocha úzkosti… Pokud je vám opravdu zle, vyrazte hned k doktorovi. Jestli ale tušíte, že brzy bude lépe, využijte přírodní pomocníky, kteří vám pomohou vrátit do duše klid a na tvář úsměv.

Deprese svůj název dostala z latiny. Slyšíte v něm sloveso deprimo, tedy stlačit. Pokud máte depresi, jste zkrátka svou náladou doslova stlačeni dolů, k zemi. Náš přední psycholog Jaro Křivohlavý ve své knize Jak zvládat depresi vyjmenovává nejpodstatnější příznaky deprese.

Patří k nim depresivní nálada, snížený zájem o život, snížená chuť k jídlu, myšlenky na sebevraždu, snížená schopnost na něco se soustředit, podstatně nižší životní energie, nespavost nebo naopak zvýšená spavost, snížené sebevědomí i pohyblivost. Pokud jste se právě diagnostikovali, neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc. Není-li to tak vážné, zkuste smutky zahnat podomácku. Jak na mírnou depresi? Máme pro vás pár tipů.

Nejlevnější zlepšení nálady

Naprosto nejlevnější a nejúčinnější terapii představuje pohyb, obzvlášť ten, který provozujete venku. Kromě hormonů dobré nálady endorfinů, jež se při fyzické námaze vyplavují, se také vystavíte intenzivnímu světlu. To nenahradí běžné žárovky ani svíčky. A je ověřeno, že bez dostatku slunečního světla se vaše nálada bude jen zhoršovat!

Třezalka není pro každého

K potlačení deprese využívá lidové léčitelství bylinky. Dobře známým přírodním antidepresivem je třezalka tečkovaná. Doporučuje se užívat 2 – 5 ml tinktury denně po dobu minimálně čtyř týdnů. Ovšem tato bylinka se nehodí pro každého – neužívejte ji během těhotenství a vysoké dávky neberte při silném slunečním světle. Bylinka může způsobit přecitlivělost kůže, takzvanou fotosenzitivitu. Třezalka rovněž reaguje s řadou léků na předpis, snižuje třeba účinnost antikoncepce. Takže se o jejím užívání vždy poraďte s lékařem či lékárníkem.

Bylinkové pohlazení nervů

Jako regenerační prostředek na nervy působí výluh z ovesných zrn. Vyluhujte 2 čajové lžičky sušeného ovsa v necelých dvou deci vroucí vody a pijte třikrát denně. Rhodiola neboli rozchodnice růžová má podle herbářů tonizační účinky, které pomáhají zahnat depresi a vyrovnat náladu. Problém je, že někdy může způsobit nespavost. Vitalitu mysli a těla zvyšuje také damiána pravá. 

Vdechujte dobrou náladu

Kdo milujete vůně, je pro vás výborným pomocníkem proti depresi aromaterapie. Samozřejmě využívejte jen přírodní esenciální oleje, chemie s vámi sotva něco udělá. Vyzkoušejte antidepresivně působící jasmín – 4 kapky oleje přidejte do neparfémovaného rostlinného oleje či krému a naneste na pokožku. Dobře vám udělá také esenciální olej neroli z květů pomerančovníku a účinným povzbuzením pro mysl je i šalvěj muškátová. Přidejte si 5 kapek oleje do koupele a relaxujte.

Jak na deprese? Zkuste i Omega 3

Další z variant, které se mohou stát pomocníkem při depresích jsou Omega 3 mastné kyseliny, u nichž klinické studie prokázaly, že zvyšují hladinu serotoninu v mozku i jeho efektivitu působení. Zařaďte tedy mořské ryby do svého jídelníčku a nebo si pořiďte kvalitní doplňky stravy s vysokým obsahem účinných látek DHA a EPA.

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1