Slinivka a slezina - orgány pro září

Slinivka a slezina - orgány pro září

Slezina se ve východní kultuře považuje za jakési lymfatické srdce. Má vliv zejména na naši obranyschopnost. Právě v první polovině září se tedy hojně objevují nachlazení, špatné krevní výsledky (zejména hodnoty bílých krvinek), malá odolnost vůči infekcím. V druhé polovině září je třeba postarat o slinivku, která má v péči naše sliznice a trávení. Jak tedy na to?

Slezina a slinivka

Slezina funguje jako krevní filtr a v západní medicíně je považována za orgán, který není k životu bezpodmínečně potřeba, přestože je článkem imunitního systému (tvoří protilátky, pohlcuje poškozené nebo zničené buňky), podílí se též na recyklaci železa. Východní medicína tento názor nesdílí.

Slinivka břišní (též známá jako pankreas) je zařazována mezi orgány trávící soustavy. Tvoří se v ní tzv. pankreatické šťávy (tedy enzymy štěpící cukry, bílkoviny a tuky), které pomáhají trávit přijímanou potravu. Zároveň v ní (v části zvané Langerhansovy ostrůvky) vznikají mnohé hormony. Mezi nejznámější patří inzulín a glukagon, které regulují hladinu cukru v krvi (inzulín ji snižuje, glukagon zvyšuje).

Slezina a slinivka alternativně

Již v druhé polovině srpna, který je zaměřen na termoregulaci se objevuje výrazná změna vnějšího prostředí. Léto se mění na podzim a naše tělo je třeba navyknout na nový režim. Září je měsícem, kdy k té změně skutečně dojde. Zatímco dříve byla změna vyznačena přírodním cyklem (po sklizni přichází příprava na zimu), pro současnost je typickým mezníkem konec prázdnin. Děti se vrací do školy, dospělí do normálního pracovního procesu. Zatímco dříve se vše chystalo na období klidu, v současnosti se po nás chce nový výkon.

V září je naše tělo připraveno na ochlazování a soustředí se na hromadění energie (nikoli její výdej), aby se zima přečkala co nejlépe. Slezina je orgánem, který určuje naši vitalitu a chuť do života. Pokud je oslabena, projeví se to únavou a zvýšenou nemocností. Zároveň je to čas bilancování - slinivka má vliv na naše trávení, tedy „jak jsme strávili,“ co jsme do té doby v našem životě podnikli?

Oslabení zářijových orgánů se projeví nadměrnou starostlivostí, úvahami nad problémy se zdánlivou absencí řešení, nadýmáním a poruchami zažívání, náchylností k modřinám a snahou poučovat druhé.

Jak podpořit slinivku a slezinu?

Navzdory novému začátku školního a pracovního roku je třeba hodně odpočívat a stále trávit dost času v přírodě - procházkami, výlety na kole, hrabáním listí na zahradě či pouštěním draka. Dejte si i prostor na sledování změn v přírodě, radujte se z barev a dovolte si být fascinováni změnami počasí během dne.

Jídlo, byliny i doplňky

Základem zdraví je opět vyvážená strava a pestrost chutí. Dobré je vyhnout se bílému cukru a bílé mouce, alkoholu a přepalovaným jídlům. Zařaďte do jídelníčků přirozené sacharidy, tedy dozrávající ovoce, brambory, kukuřici, dýni, rýži či cibuli. Zaměřte se na vše žluté a kulaté. Využívejte netradiční obiloviny jako jáhly či pohanka. Kombinujte i luštěniny s obilovinami (například čočku s rýží). Podpořit imunitu je dobré i dalšími cestami jako je dostatek spánku, snižováním dopadů stresu a ideálně zařadit i potravinové doplňky, například vitamín C nebo Omega 3 mastné kyseliny. V tomto případě však dbejte na jejich kvalitu a dostatečný obsah účinných látek v nich.

Srpen byl zaměřen na Termoregulaci. Říjen se věnuje žaludku.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1