Škytavka je křeč bránice. Nikdo na vás nemyslí

Škytavka je křeč bránice. Nikdo na vás nemyslí

Lidové rčení říká, že při škytavce na nás někdo v dobrém myslí. Těžko říci, odkud se tato moudrost vzala. Faktem je, že škytavka u dospělého člověka je spojená spíše s hltáním jídla, přejedením, vypitím většího množství tekutin najednou nebo třeba emočním stresem. Zvuk, který přitom vydáváte, může sice chvíli bavit okolí, pro škytajícího chudáka je to však otrava.

Křeč bránice

Co to vlastně škytavka je? Vědci nad touto problematikou stále trochu tápou, obecné vysvětlení ale říká toto. Když hltáte, spolykáte kromě jídla i spoustu vzduchu. Přeplněný žaludek tlačí na bránici a dráždí brániční nerv. Při těchto stazích se přebytečný vzduch snaží tělo vypudit pryč, ale protože je v tu chvíli hrtanová záklopka uzavřená, cesta vede přes hlasivky. Proto při škytavce vydáváte onen typický zvuk. Jde vlastně o jakousi křeč bránice. Pokud vše do 24 hodin zmizí, není důvod k panice. Jestli ale škytáte delší dobu nebo podezřele často, navštivte lékaře. Může jít o onemocnění žaludku, jícnu, bránice, srdce a plic.

Při opravdu dlouhé škytavce se vám může zdát, že vás bolí břicho, jak po náročném tréninku. Ve skutečnosti to není břicho, ale právě bránice, která se donekonečna střídavě stahuje a povoluje. Pokud nejste zvyklí brániční sval používat a škytavka vás zlobí dlouho, je pocit trochu intenzivnější. Přibližně stejně se můžete cítit při záchvatech smíchu. Dobrá nálada a vyplavené hormony naštěstí všechno zlé překryjí.

Škytavka u kojenců

Naprosto běžná škytavka je i u kojenců a vzniká patrně ze stejného důvodu jako v dospělosti. Zatímco my při jídle a piti poznáme, že máme dost a měli bychom dát žaludku pauzu, miminka to neumí. A tak se snadno stane, že při hltání potravy spolknou i spoustu vzduchu, a škytavka na sebe nenechá dlouho čekat. Příčinou škytavky u malých dětí může být i tzv. gastroezofageální reflux. To je situace, kdy jícnový svěrač, který normálně funguje jako záklopka bránící návratu obsahu žaludku zpět do jícnu, nepracuje tak, jak má. V prvních měsících života jde o naprosto normální záležitost a maminky jí znají jako „ublinknutí“. Jak dítě roste, záklopkový mechanismus pomalu sílí a ve většině případů se pak tento „problém“ spontánně upraví.

Babské rady na škytavku? Zadržet dech

Lidových rad, jak se zbavit nepříjemného škytání, je mnoho. Někdo radí zadržet dech na několik vteřin, a poté klidně a dlouze vydechnout, což je v rozporu s tím, proč škytavka vzniká. Přebytečného vzduchu se tělo snaží zbavit, ne ho zadržovat. Objevují se i doporučení, že pomáhá citronová voda, spolknout lžičku alpy s cukrem nebo se párkrát napít s ucpaným nosem. Nelze říci, jestli obvykle několikaminutové trápení umí ukončit některá z výše uvedených „věhlasných metod“, anebo byste přestali škytat tak jako tak.

68 let škytavky

Žádná z metod ale zřejmě nefungovala na jistého Charlese Osbournea (1894 – 1991) z amerického státu Iowa. Charles začal škytat v roce 1922 ve svých 28 letech. Během prvních desetiletí prý škytal až čtyřicetkrát za minutu, později „jen“ dvacetkrát. Jeho utrpení skončilo až v únoru 1990. Života bez škytavky si příliš neužil. V roce 1991 zemřel a stal se držitelem smutného rekordu v Guinessově knize.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1