Rudí jako raci? Co dělat, když to přeženete se sluněním

Rudí jako raci? Co dělat, když to přeženete se sluněním

Nezatracujte slunce, naší kůži totiž prospívá. Když ale sluneční paprsky zalévají pokožku příliš dlouho, namísto teplého pohlazení přijde bolestivé spálení. V takové chvíli je třeba jednat rychle a poskytnout kůži účinnou první pomoc.

Slunce je pro kůži opravdu nezbytné. Užívané v mírných dávkách zlepšuje její odolnost a schopnost regenerace, zmenšuje mikrobiální osídlení jejího povrchu, zvyšuje prokrvení pokožky a hladinu vitaminu D v organismu. Naopak příliš intenzivní sluneční záření vyvolává podráždění až spálení a navíc způsobuje také vyrážky či ekzémy. Často se k tomu přidruží i zimnice, svědění kůže, nevolnost. Proto je důležité, abyste si pokožku chránili nejen opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem, ale také přemýšleli nad svým oděvem. Pokožka totiž může reagovat i ve stínu, pod slunečníkem či stříškou. A ochrání ji právě vhodný oděv.

Silné sluneční zbraně

To, co kůži poškozuje, je takzvané UVA záření. Rozděluje se do tří typů – UVA, UVB a UVC. Nejnebezpečnějším z nich je UVC, které je zhoubné pro všechny živé organismy. Naštěstí ho zachycuje téměř stoprocentně atmosféra. Naproti tomu UVB záření je v ozónové vrstvě zachyceno jen částečně a jeho menší část dopadá na zemský povrch. Právě toto záření může být zhoubné. Způsobuje zčervenání a případné spálení pokožky a vznik puchýřů. V nejvyšší míře na zemský povrch dopadá UVA záření. To nezpůsobuje na pokožce pálení ani zčervenání, takže se donedávna považovalo za neškodné. Teď se ale ví, se i ono se podílí na vzniku kožních nádorů.

První pomoc při spálení

Pro případ, že to se sluněním přeženete, mějte v domácí nebo cestovní lékárničce po ruce účinné pomocníky. „Mezi látky, které pomohou spálenou kůži zhojit a zregenerovat, patří zejména dexpanthenol zmírňující zánět a obnovující bariérovou funkci pokožky,“ radí viceprezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Podle něj jsou dále vhodné krémy a gely s vyšším obsahem vody, které pokožku příjemně zchladí. Dalšími výbornými hojivými prostředky na spáleniny jsou přípravky s obsahem aloe vera. K léčivům účinně tlumícím svědění a pálení patří rovněž antihistaminika, určená pro potlačení alergické reakce.

Zkuste babské rady

Jestli jste si lékárničku zapomněli doplnit, zkuste při spálení využít pomocníky, na teré spoléhali naši předci. Sáhněte třeba do lednice. Hustý jogurt nebo tvaroh působí protizánětlivě, proto je lze určitě na prvotní úlevu použít. Dobrou službu prokážou také bylinné produkty, třeba gely či krémy s  výtažky z heřmánku, vilínu, aloe vera nebo lékořice. K ošetření pokožky se následně hodí třeba kokosový nebo jojobový olej.

Co dělat dál?

Podrážděnou nebo dokonce spálenou pokožku chlaďte a hlavně se snažte ji už netrápit. Vyhněte se všemu, co by jí dál vysušovalo nebo co by narušovalo její ochrannou bariéru. Určitě zapomeňte na dlouhé horké sprchy, na tělové peelingy nebo umývání chemickými sprchovými gely.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1