Jak poznat Parkinsonovu nemoc?

Jak poznat Parkinsonovu nemoc?

Zpomalení pohybů, třes, ztuhlost svalů a poruchy rovnováhy jsou jen některé z příznaků Parkinsonovy nemoci, kterou trpí odhadem 30 až 50 000 Čechů. Mnozí z nich ale netuší, jaké možnosti léčby se jim nabízejí. Dobu, kdy je možné postup nemoci zpomalit vhodnou léčbou, tak často propásnou. Co s tím lze dělat?

Mozek nemůže poslat informaci

Parkinsonova nemoc je chronické, nevyléčitelné, invalidizující onemocnění. Řadí se do skupiny neurodegenerativních nemocí. Začne se projevovat, když pacient přijde o 60 - 80 %  dopaminu, což je neuropřenašeč, jehož hlavním úkolem je přenášet povely mezi centrální nervovou soustavou do periferií.  Laicky řečeno mozek ví, že má vykonat pohyb, ale není možnost tuto informaci přenést, na ta místa, která by pohyb měla vykonat. Parkinsonovu nemoc zatím nelze vyléčit žádnými dostupnými léky, některé ale mohou podstatně zlepšovat kvalitu života.

 

Neprospásněte svou léčbu!

„Přibližně 15–20 % parkinsoniků by mohlo podstoupit speciální léčbu - hlubokou mozkovou stimulaci. Jenže kvůli nedostatečné informovanosti a omezeným kapacitám ji ročně absolvují jednotky procent. Přitom optimum pro načasování takového zákroku je čtyři až sedm let od stanovení diagnózy. Toto „okno“ se později uzavírá. A tak vhodnou léčbu propásnou stovky těch, kterým by výrazně zlepšila život,“ upozorňovala před časem Romana Skála-Rosenbaum, předsedkyně pacientské organizace Parkinson-Help z.s. Sdružení proto spustilo informační stránky https://jaknaparkinsona.cz, které jsou určeny především pacientům ve střední fázi onemocnění – tedy obvykle po více než třech letech od rozvoje komplikací spojených s léčbou.

Pomoci může konopí

Velkým tématem je také léčba za pomoci konopí. Lidé s Parkinsonovou chorobou mají zhoršené motorické funkce, což se projevuje typickým třesem. „Vada je způsobena nedostatkem dopaminu v mozku a postihuje okolo 10 milionů lidí na světě. Vedle Alzheimerovy choroby je tak druhým nejčastějším onemocněním tohoto druhu, které může člověka úplně vyřadit z běžného života,“ upozorňuje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař, který používá konopné produkty ve své praxi. „Bylo zjištěno, že CBD dokáže působit na specifické receptory ovlivňující hladiny dopaminu, a proto se tento kanabinoid stal středem zájmu lékařů i pacientů s Parkinsonovou chorobou.“

Porucha řeči ukáže diagnózu

Letos v březnu přišli s novou studií, která může zlepšit diagnostiku nemoci, lékaři z pražské 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Většina pacientů s Parkinsonovou nemocí trpí nějakou formou poruchy řeči. Jakou, to dosud lékaři v klinické praxi běžně nerozlišovali. Vědci z 1. lékařské fakulty a Fakulty elektrotechnické ČVUT nyní pomocí speciálního softwaru identifikovali u nově diagnostikovaných pacientů tři typy řečové poruchy. Výzkumníci jsou nyní přesvědčeni, že podle typu vady řeči lze předvídat, jak se bude Parkinsonova nemoc u pacienta celkově rozvíjet a jak bude reagovat na léčbu.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Zdroj:

https://www.parkinson-help.cz/parkinsonova-nemoc

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1