Revmatoidní artritida vám změní život

Revmatoidní artritida vám změní život

Autoimunitní onemocnění napadající klouby, kterému se lidově říká revma, postihuje lidi mezi 20. a 50. rokem života, přičemž častěji se objevuje u žen. V nejhorším případě může artritida vést až k trvalé invaliditě. Na tuhle záludnou nemoc dosud, bohužel, neexistuje žádný lék. Jediná léčba spočívá v tlumení příznaků pomocí farmakologických přípravků a fyzioterapie.

Muka spojená s onemocněním kloubů prožívá v současné době stále více lidí. Revmatických chorob, které vznikají na genetickém, metabolickém nebo degenerativním základě, je obrovské množství (něco přes dva tisíce). Mezi ně patří i revmatoidní artritida, nejčastější revmatické onemocnění, které postihuje přibližně jedno procento populace (ženy třikrát častěji než muže).

V ohrožení jsou i další orgány

Důsledkem chronického zánětlivého kloubního onemocnění je rozvoj kloubních destrukcí a deformit. Revmatoidní artritida je systémové autoimunitní onemocnění, a může proto kromě kloubů postihovat také jiné orgány, jako třeba plíce, srdce nebo oči (tzv. mimokloubní postižení). Rozhodně se nejedná o nemoc z prochlazení, jak se řada pacientů mylně domnívá. Příčina vzniku a rozvoje revmatoidní artritidy je však zatím pro odborníky stále velkou neznámou.

Nemoc, která člověka znehybní

Jisté je jen jedno – na vzniku téhle nemoci se podílí několik vnitřních (genetická predispozice) i vnějších  faktorů (virové a bakteriální antigeny), které aktivují imunitní systém a vedou k rozvoji chronického kloubního zánětu spojeného s destrukcí kloubních tkání. Pro revmatoidní artritidu je typické oboustranné postižení většího počtu kloubů. Uvnitř kloubu se vytváří revmatická tkáň, která prorůstá do nitra kloubu a poškozuje chrupavku i přilehlé kostní tkáně. První poškození kosti (eroze) se objevuje v okrajových místech – tam, kde je kost ještě součástí kloubu, ale není kryta chrupavkou. V konečném stadiu dojde k úplné destrukci kloubní štěrbiny a ke spojení kostních trámců (tzv. kostěná ankylóza).

Trápí vás po ránu ztuhlé prsty?

Mezi nejčastější příznaky revmatoidní artritidy patří bolest, ztuhlost a otoky kloubů. Hlavně na začátku onemocnění se objevují bolesti různé intenzity. Typickým jevem je tzv. ranní ztuhlost – lidem postiženým artritidou trvá celou věčnost, než vstanou z postele a trochu se rozhýbou. Nejdřív bývají postiženy kolenní klouby a klouby prstů a ruky. Otok, bolestivost na pohmat a teplejší kůže poté signalizují zánět. Pacienti si také často stěžují na únavu a vyčerpání. Doprovodným příznakem bývá i horečka a může se objevit úbytek na váze. Funkčnost napadených kloubů se časem snižuje. Dochází také k jejich destrukci, kterou doprovází změna tvaru. Typicky se mění postavení zápěstí a prstů, které se různě ohýbají a vytáčejí směrem k malíkové straně ruky.

Potíže zmírní strava a kloubní výživa

Kromě léků a fyzioterapie se lidem trpícím revmatoidní artritidou doporučuje změna stravovacích návyků. Zejména je dobré omezit potraviny, které obsahují kyselinu arachidonovou, ta se nachází například ve vepřovém mase a vejcích. Naopak se doporučuje zvýšit přísun nenasycených mastných kyselin (například Omega 3), vitaminu C a E, vápníku a vitaminu D. Odborníci radí také užívání kloubní výživy s obsahem kolagenních peptidů (ostatně už ve 12. století slavná léčitelka a lékařka Hildegarda z Bingenu doporučovala na bolesti kloubů polévku z telecích nožiček – tedy extrakt z kolagenu). Existují také speciální přípravky, které mají na stav kostí příznivý vliv (je vhodné se zaměřit i na ty, které pocházejí z mořských zdrojů, neboť je tělo dobře zpracovává).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1