Vitamínu K2 nebyla v minulých letech věnována taková pozornost, jakou by si jistě zasloužil. Jeho účinky na lidské zdraví jsou totiž zásadní. Vitamín K2 podporuje ukládání vápníku v kostech a přispívá k odstranění vápníku z cévních stěn, kde je nežádoucí. Díky vitamínu K2 také dochází k aktivaci bílkovin, které kontrolují růst buněk, a tím může vitamín K2 přispívat k ochraně před nádory. Důvodů, proč užívat vitamín D je spousta.
Nedostatek vitamínu K2 se může projevit řídnutím kostí, tzv. osteroporózou, se kterou bojují zejména ženy po menopauze a muži po andropauze. Díky nedostatku vitamínu K2 může také docházet ke snížení kostních buněk, které obnovují kosti. V důsledku toho pak dochází k pomalejší obnově kostí a k nedostatečnému zabudování vápníku do kostí. Kosti pak nejsou dostatečně pevné a odolné, jsou křehké a velmi snadno se lámou. Nechcete-li se potýkat se zvýšeným rizikem osteoporotických změn, nezapomeňte vitamin K2 zařadit do vašeho každodenního jídelníčku.
Vitamin K2 je zásadní nejen pro zdravé kosti. Řada studií dokauje, že pokud budete tělu dodávat vápník pro zdraví kostí a bude vám zároveň chybět vitamin K2, výrazně se zvyšuje riziko ukládání vápníku do tepen, což je spojeno s vyšším rizikem vzniku mozkové mrtvice, infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění, která mají bohužel často fatální následky.
Mezi hlavní příznaky nedostatku vitamínu K2 patří např. hyperkalcémie, kornatění tepen, impotence, bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, únava, malátnost, svalová slabost. S tzv. hyperkalcémií (zvýšená hladina vápníku v krvi) pak souvisí také pocit horkosti, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti břicha, zvýšené slinění, žízeň, zvýšené močení, zácpa a psychické změny, depresivní ladění a nálady, letargie, křeče, zmatenost.
Vitamín K2 bychom našli zejména v živočišných tucích, což jsou ovšem potraviny pro lidské tělo nezdravé. I když se K2 ve zdravějších rostlinných olejích vyskytuje (např. olivový olej, sójový olej, řepka), našli bychom ho v nich ve velmi malém množství. Vysoké množství vitamínu K2 obsahují fermentované potraviny jako je např. kysané zelí, které bohužel nekonzumujeme příliš často. Řešením jsou proto kvalitní doplňky stravy s obsahem tohoto supervitamínu. I když je vitamín K2 v populaci poměrně neznámý, vliv na lidské zdraví má zásadní, a proto na jeho doplnění nezapomínejte.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
Foto: Unsplash.com