Proč se opary vrací?

Proč se opary vrací?

Cítíte opět na rtu ono známé nepříjemné pálení a pnutí, z něhož se do rána vyklube vřídek naplněný hnisem? Nejde sice o nic závažného, ale i obyčejný opar dokáže člověku nehezky komplikovat život – zejména tehdy, když se objevuje několikrát do měsíce a jde prakticky z výsevu do výsevu...

Zatímco někdo se s opary potýká téměř v jednom kuse, jinému se celý život vyhýbají. Přitom virus herpes simplex, který tenhle problém způsobuje, má v těle přibližně 90 % populace, přičemž většina lidí se nakazí už během dětství. Spousta z nás pak zůstává nositelem infekce po celý život. Přesto někoho nepříjemné vřídky navštěvují mnohem častěji než ostatní. Proč?

Opar na rtu: Stačí víc stresu nebo sluníčka

Poklidně „spící“ virus je zpravidla probuzen nějakým spouštěčem. Tím obvykle bývá oslabená imunita (například při horečce či nemoci) nebo dlouhodobý stres. K běžným příčinám patří i hormonální změny (menstruace aj.), ale také třeba nadměrné slunění. A věřte, nebo nevěřte, opar může člověku „vyskočit“ i z obyčejného leknutí.

Po vřídku občas zůstane jizva

K prvním neklamným příznakům toho, že se vám na rtech co nevidět vytvoří nevítaná ozdoba, je pocit brnění a pnutí. Během dalších dvou dnů se pak objeví hlouček malých nažloutlých vřídků vyplněných hnisem. Ty následně prasknou a vyteče z nich tekutina. Nutno dodat, že tahle fáze může být velmi bolestivá. Během 5. až 8. dne se vytvoří strup, který ovšem často praská (například když hodně otevíráte ústa). Potom nepříjemně svědí a pálí a může z něj vytékat i krev. Během dalších několika dnů se opar postupně vytrácí, někdy však po sobě zanechá zarudlé místečko nebo jizvu.

S léčbou začněte co nejdřív

Jestli infekce zůstane skrytá, nebo se virus probudí, záleží především na tom, v jaké kondici se nachází naše imunita. Pokud se opar objevuje skutečně jen na rtu, většinou to spraví některý z volně prodejných přípravků, které seženete v lékárně (např. mastičky s obsahem acyklovirů a podobných látek a speciální náplasti, které umožňují tzv. vlhké hojení). S léčbou je však třeba začít co nejdřív. Nejlépe ještě předtím, než se objeví puchýřky.

Zkuste olej z čajovníku

Někteří lidé dávají přednost běžně dostupným prostředkům a vysoušejí puchýřky lihovými roztoky nebo zubní pastou, jiní je naopak promašťují. Nejlepší je vyzkoušet, co každému nejvíc vyhovuje. Přírodní medicína používá také tea tree olej, který má výrazné antivirotické účinky. Stačí postižené místo několikrát denně přetřít tamponkem s pár kapkami oleje.

Pokud vás ovšem otravné vřídky pronásledují hodně často (sotva se stihnete vyléčit z jedněch, už jsou tu další), nebo je výsev oparů provázen zvýšenou teplotou, celkovou únavou, výraznou bolestivostí či zduřením mízních uzlin, zajděte si k lékaři, který v závažných případech může předepsat antivirotika.

Pásový opar – muka bolesti

Do skupiny herpetických virů patří také varicella-zoster virus, který způsobuje pásový opar. A to už je mnohem „těžší kalibr“. Tohle velmi bolestivé infekční onemocnění, které je vyvoláno stejným původcem jako plané neštovice, postihuje většinou osoby nad 50 let věku, a to převážně ženy. Úvodní příznaky jsou stejné jako u oparu na rtu – několik dní před objevením puchýřků je kůže napjatá, zarudlá, svědí a může i bolet. Výsev puchýřků se objevuje nejčastěji na jedné straně těla v průběhu nervových drah na hrudníku, bedrech a v obličeji (zde může postihnout i oči, ústa, případně zasáhnout uši). Puchýřky brzy prasknou a jejich obsah je vysoce infekční. Po jejich zaschnutí se na postiženém místě začne vytvářet nová kůže.

Když je sprcha mučením

Onemocnění má nepříjemný, v mnoha případech velmi těžký průběh. Může být provázeno zimnicí, zažívacími potížemi, někdy i zvýšenou teplotou a svěděním, ale co hlavně – obrovskou bolestivostí po celé ploše výsevu. A jako by to samo o sobě nestačilo, tahle krutá bolest leckdy neodezní ani po vyléčení puchýřků (obvykle 2 až 4 týdny) a trápí člověka ještě několik dalších měsíců či dokonce let! Ten, kdo to nezažil, si nedokáže představit, jak nadlidským výkonem může být v takové situaci oblékání nebo sprchování. Nemluvě o tom, že pásový opar v očích může vážně poškodit zrak a vést až ke slepotě.

Záleží hlavně na imunitě

Proti oparům existuje jedna základní rada: posilujte imunitu! Pestrou vyváženou stravou, pravidelným pohybem, odpočinkem, otužováním, relaxací… Možností je nespočet. Dbejte také na dostatek vitaminů C a B. První podporuje obranyschopnost, druhý napomáhá hojení sliznic. Bohatým zdrojem „céčka“ nejsou ani tak citrusy, jak se všude uvádí, ale spíš černý rybíz, šípky, růžičková kapusta, kyselé zelí, brokolice nebo rakytník (tam je ho úplně nejvíc). Hodně vitaminu B najdete v mase, vnitřnostech, vejcích (hlavně v žloutku), sýrech, celozrnných obilovinách, luštěninách nebo ořeších.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1