Přírodní antidepresiva pro duševní rovnováhu II.

Přírodní antidepresiva pro duševní rovnováhu II.

V minulém článku jsme si povídali o tom, jak se zbavit napětí a stresu pomocí přírodních bylinných čajů. Bylinky jsou dostupné a šetrné, ale je pravda, že ne každému čaje z nich chutnají. Pokud právě vy patříte do této skupinky, nevadí. Ani vy se nemusíte uchylovat k tabletkám, abyste se uvolnili, nebo lépe spali. Nabízí se celá řada jiných přirozených způsobů, jako je relaxace.

Levandule při migrénách

Dopřejte si zklidňující lázeň. Ve vodě spařte 5 hrstí levandule a nechte 15 minut odstát. Poté sceďte a nalijte do vody. Pomáhá také při migrénách. Podobné účinky má i mateřídouška. Lahodný čaj uklidňuje, vyvolává pocit pohody a uvolňuje křeče. Olej můžete přidat do koupele nebo do aromalampy.

Relaxace ve voňavé náruči

Máte doma aromalampu? Vyzkoušejte kouzlo éterických olejů. Proti stresu, úzkosti a napětí je výborná mandarinka, pomeranč, grapefruit, majoránka, bazalka či eukalyptus. Pokud vás trápí obavy, které vám už delší dobu nedávají spát, nebo vás tíží smutek, vyzkoušejte olej z pomerančového listí (petitgrain). K příjemné relaxaci v jakoukoliv denní dobu se výborně hodí ylang-ylang, meduňka, bergamot, levandule, pelargonie (růžové geranium), jasmín, kozlík, vanilka nebo růže. Kupujte však pouze stoprocentně přírodní produkty.

Pár minut v „pozici mrtvoly“

Také v józe najdete celou řadu vynikajících relaxačních pozic, které vám nádherně uvolní tělo a zklidní mysl. Jednou z nejjednodušších, ale zároveň velmi účinných je šavásana (pozice mrtvoly). Doporučuje se hlavně po hektickém dni, kdy vám hlavou krouží stovky nezvladatelných myšlenek. Jak na to? Lehněte si na záda a paže dejte od těla tak, aby dlaně směřovaly nahoru. Paty položte na okraj podložky a špičky nechte spadnout do stran. Bradu mírně zasuňte do hrudní jamky. Dýchejte přirozeně a uvolněně a vydržte tak alespoň dvě minuty, nebo i déle, jak vám to bude příjemné. Myšlenky přitom nechte plynout bez povšimnutí.

Léčivá síla harmonických tónů

To, že hudba má schopnost uzdravovat, věděl už slavný řecký matematik Pythagoras, který své žáky každý večer zbavoval starostí a stresu hrou na lyru. Hudba však ovlivňuje nejen naši mysl nebo duši, ale i celou řadu tělesných funkcí. Je prokázáno, že příznivě působí na srdeční rytmus, dýchání, svalové napětí, motoriku nebo metabolismus cukrů. Budete-li denně 30 minut poslouchat nějakou klidnou relaxační hudbu, dojde také ke snížení vašeho krevního tlaku. Určitý druh hudby dokáže ulevit od bolesti, zahnat úzkost či strach a urychlit látkovou výměnu. Hudba je prospěšná také při poruchách spánku, depresích a jako podpůrný prostředek při léčbě následků traumat.

Tajuplné frekvence

Setkali jste se už někdy s pojmem Solfeggio frekvence? V poslední době se o nich hovoří stále častěji. Jedná se o šest čistých tónů, které prý mají nesmírný léčebný potenciál. Zmínky o nich sahají až do starověku, kdy byly součástí zpěvů v gregoriánských chorálech během náboženských obřadů. Pak se ovšem jejich partitury záhadným způsobem ztratily. Solfeggio frekvence mají údajně schopnost proniknout až do nejhlubších vrstev našeho podvědomí, uzdravit tělesná i duševní zranění a uvést celý organismus do stavu dokonalé rovnováhy. Jednotlivé skladby jsou volně k dohledání na internetu (např. na Youtube).

Hledáte-li způsob, jak se uvolnit, čtěte také předchozí článek zaměřený na bylinné čaje Přírodní antidepresiva pro duševní rovnováhu I.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1