Přírodní antidepresiva pro duševní rovnováhu I.

Přírodní antidepresiva pro duševní rovnováhu I.

Budík ukazuje skoro půlnoc, ložnice je krásně vyvětraná, ale vy ne a ne zabrat. Hlavou vám víří tisíce myšlenek a vy máte pocit, že vám co nevidět exploduje mozek. V takových chvílích sáhne většina lidí po tabletce. Existují však mnohem šetrnější způsoby, jak se zbavit napětí a stresu, které v dnešní době číhají doslova na každém kroku, a příjemně a zdravě se uvolnit.

Pro začátek vyzkoušejte bylinky. Spoléhali na ně už naši předkové, tak proč by nemohly přinést užitek také nám? Bylinný čaj nebo kapky koupíte v každé lékárně. A za zkoušku přece nic nedáte.

Máta a meduňka pro lepší spánek

Příjemná bylinka s citronovou vůní podle starých lidových herbářů přivolává veselé sny. Stačí, když před spaním vypijete hrnek meduňkového čaje: lžičku sušené nebo čerstvé meduňky přelijte 250 ml vroucí vody, nechte krátce vyluhovat a popíjejte za tepla. Na klidný spánek se osvědčila také máta. Až si z ní budete vařit čaj, pro lepší účinek ji smíchejte s heřmánkem (v poměru jedna ku jedné).

Kozlík a mučenka proti úzkostem

Při poruchách spánku sázeli lidoví léčitelé na kozlík lékařský neboli baldrián, který je známý pro své sedativní účinky. Zabírá i proti stresu, úzkosti, podrážděnosti, depresím či migrénám. Vyrábějí se z něj valeriánské kapky nebo bývá součástí čajových směsí. Mírně sedativní efekt má i mučenka, jejíž lahodné plody se už po staletí používají k léčbě úzkosti a nespavosti. Užívá se buď jako čaj nebo bylinné kapky.

Třezalka místo antidepresiv

Expertem na špatnou náladu je třezalka tečkovaná, která u mírných forem deprese dokáže nahradit léky. Uvařte si třezalkový čaj: 2 lžičky nasekané natě zalijte 250 ml vroucí vody, přikryjte talířkem a nechte 10 minut luhovat. Ale pozor, třezalka zvyšuje fotosenzibilitu (zvýšená citlivost na světlo), proto není vhodné vystavovat se během jejího užívání přímému slunci nebo navštěvovat solárium. Nekombinujte ji ani s hormonální antikoncepcí či antidepresivy.

Bazalka proti vyčerpání

Silice této aromatické léčivky pomáhají tišit bolesti hlavy, snižují stres, zahánějí únavu i pocit úzkosti. Bazalku můžete mít doma čerstvou prakticky neustále – na záhoncích se dá sice pěstovat jen jako jednoletka, doma v květináči vám však vydrží po celý rok. Lístky se dají použít bez další úpravy. Lze je také naložit do oleje, octa či soli, případně usušit. Můžete je i zamrazit nebo využít pro přípravu čaje.

Šafrán na smutek a splín

Šafrán pochází z Malajsie, kde slouží jako tradiční léčebný prostředek proti sklíčenosti a depresím, což ostatně napovídá už jeho krásná zářivě žlutá barva, která je symbolem energie a radosti ze života. Blizny této rostliny obsahují účinnou látku safranal, která v mozku zvyšuje hladinu serotoninu. Šafránem můžete obarvit a ochutit různé pokrmy: rýži, pilaf, sýry, omáčky nebo těsta.

Pohoda u šálku dobrého kakaa

Mezi účinná přírodní antidepresiva patří i kakaové boby. Obsahují totiž dopamin a serotonin, které pozitivně ovlivňují náladu. Nebaví vás chroupat je syrové? Zkuste místo toho kvalitní hořkou čokoládu nebo hrnek kakaa. A co takhle vanilka? Oblíbené aromatické koření uklidňuje, tlumí úzkost a napětí a pomáhá proti nespavosti. Pili jste už někdy vanilkový čaj? Do 250 ml vroucí vody vložte kousek vanilkového lusku, očištěnou kůru z menšího pomeranče, 2 hřebíčky a vše povařte. Přeceďte do konvičky s černým čajem.

Zelený restart s matchou

Pijete rádi zelený čaj? Uvařte si matchu. Je až desetkrát silnější, než běžný zelený čaj a obsahuje nejen spoustu antioxidantů, minerálů, vitaminů a vlákniny, ale také l-theanin a theofylin – látky, které blahodárně působí na nervovou soustavu. Pravidelná konzumace navozuje hlubokou relaxaci bez stavu ospalosti, uvolňuje hladké svalstvo v průduškách, podporuje činnost srdce a zvyšuje tlak.

Nepatříte zrovna k milovníkům bylinných čajů? Příště se podíváme na přírodní antidepresiva z jiné stránky. Co si takhle dát relaxační lázeň nebo zkusit Solfeggio frekvenci? 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1