Popraskané paty nejsou jen chyba na kráse

Popraskané paty nejsou jen chyba na kráse

Nažloutlé paty se ztvrdlou kůží nevypadají vůbec hezky a nezamaskují to ani designové sandálky. Nemluvě o tom, že dost nepříjemně bolí a do prasklin snadno proniknou nečistoty, které mohou způsobit ještě větší trable. Existuje celá řada příčin, proč kůže na patách vysychá a praská a stejně tak i mnoho způsobů, jak tomu zamezit.

Náchylnost k plísním, nevhodná obuv, vyšší váha, špatný pitný režim, nedostatek vitamínů, horší prokrvení, nekvalitní mýdla, ale také některé nemoci, jako je například cukrovka nebo lupenka. To všechno může být důvodem toho, že se nám na patách tvoří bolestivé praskliny.

Pemza, žabky, hypermangan

Ti šťastnější si vystačí s pemzou, kterou si během koupele obrousí zrohovatělou kůži a je klid. Jiní musí paty pravidelně máčet a navštěvovat pedikérku. Stává se vám, že se jednou projdete bosky v bazénu či sauně a jako „suvenýr“ si domů odnesete plíseň? V tom případě s sebou na podobná místa zásadně noste žabky nebo gumové pantofle a po návratu domů namočte nohy na pár minut do roztoku vody s octem nebo několika zrnky hypermanganu (manganistan draselný je běžně k dostání v lékárnách).

Nepříjemná cena za parádu

Jste milovnicí lodiček a balerínek? Tahle móda nohám příliš nesvědčí. Zatěžuje totiž pouze určitou část chodidla, což vede k tomu, že se na nohou začnou tvořit mozoly a kůže ztvrdne. Mnohem šetrnější je obuv s kvalitní výstelkou. Nadměrnou zátěž na chodidla způsobuje také nadváha, kterou lze vyřešit úpravou jídelníčku a zdravější životosprávou.

Přidejte čistou vodu a ořechy

Elastická pevná kůže rovná se hydratovaná kůže. Nedostatek tekutin (káva a černý čaj se nepočítají) se projeví nejen na pleti, ale i na spodní straně chodidel. Jinými slovy ztvrdlá kůže znamená mimo jiné to, že málo pijete. Na kvalitu kůže má vliv také zinek a omega 3 mastné kyseliny. Přidejte do jídelníčku dýňová a slunečnicová semínka, ořechy, hovězí maso, játra, sýry a mořské ryby (losos, makrela, sardinky, tuňák, sleď).

Používejte zvláčňující mýdla

Příčinou tvrdých pat může být i špatné prokrvení. Proti tomu se dá bojovat pravidelným pohybem a opět zdravou životosprávou (vhodné je zejména vyvarovat se kouření, alkoholu a tukům). Pokožku mohou vysušovat také nekvalitní mýdla. Vybírejte proto taková, která obsahují zvláčňující přírodní oleje.

Neschopnost pohnout se z místa

Možná ale, že příčina popraskaných pat se ukrývá někde úplně jinde – ve vaší hlavě. Podle psychosomatiky svědčí tenhle problém o životě plném stresu, ve kterém není dostatek prostoru k tomu, aby člověk naslouchal svým vlastním potřebám. Z duchovního hlediska představují chodidla porozumění sobě samému, druhým a životu kolem nás. Potíže s chodidly často signalizují strach z budoucnosti, ustrnutí na místě. Bolestivé paty mohou být i následkem toho, že se dlouhodobě přepínáme a řešíme problémy za druhé, místo abychom dávali pozornost v první řadě sobě. Za problémem někdy stojí také odsuzování ostatních, nezdravé mentorování, dlouhodobý smutek, ale i strnulost v chápání sexuality.

Udělejte si pořádek ve vztazích

Podle tradiční čínské medicíny jsou chodidla jakousi ucelenou „mapou“ našeho vnitřního zdraví. Na ploskách (včetně pat) se nachází velké množství akupresurních bodů a plošek, které jsou prostřednictvím energetických drah (neboli meridiánů) propojeny s jednotlivými orgány. Tlakem na tyto reflexní plošky můžeme cíleně ovlivňovat příslušný orgán nebo část těla, což využívá metoda zvaná reflexní terapie.

Chcete-li se zbavit problémů s chodidly (včetně popraskaných pat), zkuste se zamyslet nad tím, jak žijete. Přiznejte si popravdě, jestli je váš život plný stresu a usilovné snahy mít vše pod kontrolou, nemáte-li obavy z budoucnosti, a zda své tělo příliš nevyčerpáváte (tělesně i duševně). A obraťte svůj zájem k sobě samým. Dejte si pozornost, dejte si lásku, udělejte si pořádek ve vztazích a přestaňte po sobě chtít nemožné...

O chodidlech se můžete dočíst i něco v našem předchozím článku Proč znát svá chodidla.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1