Neštovice vás mohou potkat i v dospělosti

Neštovice vás mohou potkat i v dospělosti

Neštovice jsou vysoce nakažlivé infekční virové onemocnění, které sice nejčastěji trápí pacienty v dětském věku, ale potkat může i dospělé. Děti se osypou červenými pupínky, které svědí, a rodiče jim neustále zakazují je škrábat. Není to vůbec nic příjemného, obzvlášť, když se přidají i další příznaky, jako jsou bolesti hlavy, horečka, nechutenství či průjem. Ještě v prvních letech 21. století si neštovice muselo každé dítě prodělat, aby bylo před nemocí do budoucna chráněno vlastní imunitou. Dnes už naštěstí existuje příjemnější řešení.

Infekčnost zaručena

„Nakazím ji, aby to hlavně měla co nejdříve za sebou,“ sdělila mi kamarádka zhruba před 15 lety, kdy obě naše dcery chodily do mateřských škol. A vypravila se se svojí holčičkou na návštěvu k jiné rodině, kde zrovna plané neštovice řádily. Dcerka virus varicella zoster, který plané neštovice způsobuje, nechytila. Zato moje kamarádka ano a skončila se zánětem mozkových blan v nemocnici. Zřejmě její imunita nebyla dost silná, nebo neštovice v dětství neprodělala. A na vlastní kůži si vyzkoušela, že u lidí po dvacítce má tahle vysoce infekční nemoc o hodně těžší průběh než u dětí. Ty ji totiž obvykle zvládnou projít s lehčími potížemi. Ale neplatí to vždycky, a i proto lékaři před pokusy schválně své dítě nakazit varují.

 

Vakcína místo pupínků

Jak se před planými neštovicemi bránit lépe? Existuje poměrně dobrá prevence ve formě očkování, které je účinné více než z 90 %. Jedná se o vakcínu doporučenou, nikoliv povinnou, takže není hrazena ze zdravotního pojištění. I když ale očkování nemocného před nákazou neochrání, bývá u něj proběh infekce mírný, s menším počtem svědivých pupínků a s nižší horečkou. Očkovat proti planým neštovicím je možné děti od věku 9 měsíců. Podávají se dvě dávky vakcíny, druhá dávka nejméně 6 týdnů po první dávce.

Alternativa pro dospělé

Chránit se vakcínou ale mohou i dospělí. I oni musí dostat dvě dávky. Očkování je doporučeno pro vnímavé jedince, kteří onemocnění neprodělali v minulosti nebo nemají protilátky, a také pro ty, kdo pracující v profesích, kde je riziko přenosu nákazy. Očkovat se nesmějí těhotné ženy a žena, která je očkovaná proti planým neštovicím, nesmí jeden měsíc po očkování otěhotnět.

Dlouhá nakažlivost

Když už dítko neštovicemi onemocní, je třeba počítat s tím, že se mu po dobu dvou až šesti dnů bude vysévat vyrážka, která se bude postupně měnit v puchýřky a stroupky. Nakažlivost u planých neštovic začíná dva dny před objevením se vyrážky, trvá obvykle sedm dní od začátku výsevu a končí, pokud jsou již všechny puchýřky ve stadiu stroupků. Lékárnice Klára Bechná k tomu radí, jaká jsou u planých neštovic nejlepší režimová opatření, která dítěti uleví a budou ho chránit před možnými komplikacemi: „Udržujte dítě v klidu a nechoďte s ním na slunce. Sprchujte malého pacienta alespoň jednou denně, bez použití mýdla a houbičky, aby se nerozedřely pupínky. Vlažná voda zmírňuje svědění. Při akutní fázi nemoci oblékejte dítěti volné, nejlépe bavlněné oblečení. A po vyhojení vyrážky je vhodné pokožku ještě několik dní ošetřovat hydratačním krémem.“

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Zdroj:

www.nzip.cz/clanek/43-plane-nestovice

www.lekarnickekapky.cz/leky/deti-a-maminky/plane-nestovice-projevy-lecba-komplikace.html

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1