Po létě přichází ideální čas na kontrolu pih a znamének

Po létě přichází ideální čas na kontrolu pih a znamének

5 min. čtení Lucie Jankovská
Většina pih a znamének je na našem těle přítomna od narození. Jedná se o tak přirozenou věc, že si často neuvědomujeme rizika, která se s jejich výskytem pojí. A co Vy? Patříte mezi jedince, kteří kožního lékaře pravidelně navštěvují, nebo spíše zapomínáte?

Léto a pro něj typické ostré sluneční paprsky představují pro naši pokožku pořádnou zátěž. V tomto ročním období tak často dochází ke změnám na naší kůži. Několik pih přibude, jedna se zvětší a další změní barvu. Tyto změny mohou být sice neškodné, ale někdy také nemusí, a proto byste měli využít současného chladnějšího podzimního počasí a navštívit svého kožního lékaře. Ten Vám pihy, znaménka a jejich případné změny zkontroluje. Preventivní kontroly se nejčastěji provádí v období podzim až zima a je pro to pádný důvod. Pokud by totiž lékař Vaší pihu nebo znaménko indikoval k odstranění, tak je po zákroku nutné ošetřené místo nevystavovat slunci a to je v létě takřka nemožné.

Piha nebo znaménko?

Pihy jsou hnědé tečky různých velikostí, jejichž počet se v létě zvýší a na zimu naopak rapidně sníží. Dříve něco, co lidé před ostatními skrývali, dnes v podstatě symbol krásy. Postoj k pihám se sice v průběhu let mění, ale nutnost pravidelně kontrolovat jejich stav zůstává. Pihy najdeme nejčastěji na obličeji, ale výjimkou nejsou ani ostatní části těla. Některé máme od narození, jiné se objevují až v průběhu let. 

Kromě pih najdeme na kůži i znaménka, která s pihami často zaměňujeme. Zásadní rozdíl je ten, že pihy představují shluky nahromaděného pigmentu, zatímco znaménka jsou tvořena tzv. névovými buňkami, ze kterých může v některých případech vzniknout zhoubný nádor - melanom

Vyšetření pih a znamének se nemusíte bát

Na preventivní kontrolu pih a znamének byste měli chodit pravidelně jednou ročně, pokud patříte do rizikové skupiny. Četnost prohlídek určuje lékař individuálně na základě počtu znamének, rodinné anamnézy a aktuálním stavu znamének.

Pihy a znaménka jsou lékaři schopni vyšetřit hned několika způsoby a všechny jsou naprosto bezbolestné. 

  • Vyšetření pouhým okem - nejméně přesná metoda, která bývá často kombinována s níže popsanými.
  • Ruční dermatoskop - nástroj, který lékaři umožňuje pozorovat pihu / znaménko dostatečně zvětšené a pod dobrým světlem.
  • Digitální dermatoskop - tento přístroj, dokáže pihu / znaménko vyfotit a uchovat v archivu. To lékaři umožňuje sledovat a hlídat případné změny v průběhu času.

Metoda ABCDE pro samovyšetření znamének

Nechat se vyšetřit odborníkem je základ, ale chybu rozhodně neuděláte, když si čas od času pokožku prohlédnete sami. Dobře provedeným samovyšetřením totiž můžete zabránit pozdějším zdravotním potížím, v krajním případě vzniku melanomu. Na co byste se tedy měli během samovyšetření zaměřit? A na co si dávat pozor?

A - Asymmetry (asymetrie)

Zaměřte se na tvar, neškodné pihy a znaménka bývají většinou symetrické. To znamená, že kdybychom danou pihu rozdělili pomyslnou osou, obě poloviny by měly být stejné.

B - Borders (hranice)

Dále je důležité sledovat ohraničení pih a znamének. Zdraví zástupci mívají pravidelný kruhový tvar. Zubatý, nejasný nebo rozpitý okraj může znamenat problém. 

C - colour (barva)

Co se týče barvy, neškodné pihy a znaménka by měly být jednobarevné. Pokud na Vašem těle pozorujete znaménka tmavé až černé barvy, nebo dokonce taková obsahující hned několik barev, měli byste zpozornět. 

D - diameter (průměr)

Pozor si dávejte i na velikost pih a znamének. Zástupce s průměrem větším než 0,5 cm byste si měli nechat jednoznačně zkontrolovat. 

E - evolution (vývoj)

Zdravé pihy a znaménka většinou nepodléhají výrazným změnám. Pokud se Vaše piha náhle zvětší, nebo jakýmkoliv dalším způsobem změní, berte to jako varování. 

Co s rizikovými znaménky

Pokud se Vás týká některý z výše zmíněných bodů, nemusíte hned propadat panice, ale rozhodně to berte jako signál toho, že byste měli zbystřit a raději navštívit lékaře. Riziková znaménka se chirurgicky odstraňují zákrokem při lokálním umrtvení, takže rovněž bezbolestně. Následně se provádí histologie ke zkoumání mikroskopické struktury znaménka, která prozradí, zda znaménko vykazuje malignitu nebo například dysplastické rysy. Nebojte, zdaleka ne každé "vyříznuté" znaménko znamená zhoubný nádor. A i v případě obávané diagnózy je rakovina kůže jedním z typů nádorových onemocnění, kde zaznamenáváme obrovský pokrok v léčbě a většinu nádorů se daří léčit.

 

Foto: Shutterstock

Zdroje: mojedoktorka.cz, skincareliberec.cz, benu.cz

 

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1