Pleť pod rouškou? Schovejte make-up a hydratujte

Pleť pod rouškou? Schovejte make-up a hydratujte

Péče o pleť pod rouškou je v posledních týdnech žhavé téma. Zejména pro ženy a lidi s problematickou pletí. Kvůli nutnosti nosit roušku je vystavená vlivům, které na ní mají negativní dopad. Špatně dýchá, zanáší se a zhoršuje projevy akné.

Jak se nošení roušky projeví na obličeji, závisí na typu pleti. Suchá kůže se ještě více vysuší, na mastné se začne dělat nepříjemná vyrážka. „Pleť pod rouškou špatně dýchá, trpí nedostatkem kyslíku, více se potí, a to všechno má za následek zpomalení fyziologických pochodů a přemnožení bakterií,“ vysvětluje dermatoložka a skin care expertka Marionnaud, Hajnalka Méryová. Vhodnou péčí a drobnými změnami se tyto projevy dají zmírnit.

Zapomeňte na make-up

Některé ženy si nedokážou představit, že by vyšly ven bez make-upu. Většina z nich tím maskuje problematickou pleť. Jenže právě make-upy v kombinaci s rouškou znemožňují pleti dýchat a ta se stále více zanáší a vyrážka i pupínky vesele bují. To nutí ženy nanášet více korektoru a make-upu, čímž se dostávají do začarovaného kruhu. Kvalitní make-upy i BB krémy nechávají pokožku částečně dýchat. Výrobci ale nepočítali s tím, že se jim do cesty postaví kus málo prodyšné látky, jako je rouška. Jestli patříte mezi ty, kteří trpí problematickou pletí, zkuste jí dopřát odpočinek a na pár měsíců dekorativní kosmetiku odložit do šuplíku. Pokud už musíte make-up používat, omezte se na situace, kdy to bude nezbytně nutné.

Investujte do čištění pleti

Peníze spíše než do kosmetiky raději investujte do kvalitních přípravků na čištění pleti. Vhodné jsou jemné gely, které ji zbaví nečistot, i hydratační séra. Každý týden si také dopřejte hydratační masku, která pomůže pleti regenerovat. Velice příjemné a účinné jsou textilní masky s obsahem kyseliny hyaluronové a zklidňujících látek. Na trhu a v lékárnách se dají sehnat i přípravky a masky pro muže, proto ani drsnější pohlaví nepřijde zkrátka.

Jak jíš, takovou máš pleť

Ačkoliv typ pleti bývá dědičný, stále je tu prostor, který lze ovlivnit. A tím je jídlo. Těžká kořeněná, tučná strava s přemírou cukrů a alkoholu pleti neprospívají. Nutričně vyvážený jídelníček nemá vliv jen na postavu, ale i na stav a kvalitu pokožky. Proto je tak důležité zařazovat na talíř kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny pro přísun vlákniny, vitaminů a minerálů. Nedílnou součástí by měl být i pitný režim. Hydratovat je nutné nejen zvenčí, ale i zevnitř. Naopak omezte průmyslově zpracované potraviny a suroviny.

Sportem k čistější pleti

Dát si pravidelně řádně do těla má na pokožku pozitivní dopad. Při sportu se zpotíte a pročistíte si póry. Zlepšíte si fyzickou kondici, kapacitu plic a posílíte srdce. Silné srdce prokrví lépe orgány včetně kůže a má i dobrý vliv na pružnost cév a pokožky. Výsledky nejsou vidět hned, jde o běh na delší trať. Pokud zkombinujete sport a vyváženou stravu, můžete časem zaznamenat zlepšení a rouška vám už nemusí způsobovat takové problémy. Jen si nezapomeňte po sportu náležitě omýt obličej a zbavit ho potu. Kyselé prostředí je pro tvorbu bakterií ideální.  

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1