Pepř: Poklad, který je chutný i léčivý

Pepř: Poklad, který je chutný i léčivý

Pepř je pro většinu populace základním kořením a společně se solí tvoří dvojici, bez které se neobejde téměř žádný oběd. Zvýrazní přirozenou chuť surovin a dodá jídlu na pikantnosti. Plody pepřovníku černého také podporují trávení, odstraňují nadýmání, zrychlují metabolismus, zahřívají nebo pomáhají v boji s nachlazením.

Tři pepře, jeden pepřovník

Podle literatury existuje ve světě na dva tisíce druhů pepře. Čtyři typy barevných kuliček, které je možné sehnat běžně v obchodech, nepochází ze čtyř různých rostlin, ale jen z pepřovníku černého a z jihoafrického stromu Schinus terebinthifolia. Tento strom plodí sytě červené bobule, které působí ve větším množství toxicky, do kořenících směsí se proto využívá spíše pro svou barvu. Zdrojem bílého, zeleného a černého pepře je pepřovník černý, rostlina původem z jihovýchodní Asie. Barva zrn záleží na okamžiku utržení a dalších úpravách. Podle fáze zralosti je možné sklidit buď ještě nezralé zelené bobule, jež se usuší za vysokých teplot nebo tmavší bobule, které se nechávají 10 dní na slunci a dají vzniknout hojně využívanému černému pepři. Bílý pepř je výsledkem plně zralých bobulí namočených ve vodě, zbavený horní slupky a opět usušený na slunci.

Zelený pepř ke steakům, bílý do pepřové omáčky

Plody pepřovníku se trhají a dále upravují nejen pro získání barevnosti, ale i kvůli rozdílným vlastnostem. Proto je jejich kombinace tak chutná. Nejméně pálivý je zelený pepř, protože neobsahuje tolik piperinu, látky, jejíž množství určuje onu charakteristickou palčivost. V kuchyních se využívá do paštik, dodává jim na pikantnosti, nebo při přípravě steaků. Za nejjemnější je považovaný bílý pepř, který se hodí k rybám a drůbežímu masu. I jako základ do pepřové omáčky, stejně jako černý, který vynikne k tmavému masu a v polévkách. Ze všech má nejsilnější chuť a vůni.

Celé kuličky vydrží déle

Mletý pepř rychleji ztrácí aroma, je lepší tedy koupit zrnka celá a investovat do kvalitního mlýnku na pepř. Pro výraznější účinek uchovávejte na suchém místě a ve vzduchotěsné nádobě a při přípravě pokrmů si raději namelte čerstvý nebo rozdrťte v hmoždíři.  

Pomáhá trávit a urychluje metabolismus

Pepř není součástí pokrmů jen pro oživení chutí, ale i pro své neobyčejné vlastnosti. Dokonce je tak výjimečný, že v minulosti byl známý jako černé zlato a ve středověku se dokonce používal jako platidlo. Je skvělý pomocník při potížích s trávením, pomáhá s nafouklým břichem a s pocitem těžkosti v žaludku. Obsažený piperin totiž stimuluje histaminové receptory v žaludku, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, čímž podporuje trávení a urychluje metabolismus. Přisuzuje se mu i schopnost bojovat s tukovými zásobami, ale aby se projevily změny, je zapotřebí sníst denně asi 120 kuliček. Takové množství je pro běžného jedince nestravitelné a může poškodit játra a ledviny.

Čaj s pepřem bojuje s nachlazením

Trocha pepře se doporučuje dávat do čaje zejména ženám, které trápí ledové ruce a nohy. Jeho palčivost totiž rozproudí krevní oběh. Při nachlazení podpoří čaj s pepřem i pocení a usnadní odkašlávání hlenu.

TIP: Kurkuma jedině s pepřem

Pepř je také nezbytnou součástí koření kari. Důvodem jsou nejen jeho skvělé účinky, ale i fakt, že pomáhá našemu tělu strávit kurkumu. Ta se musí jíst vždy v kombinaci s pepřem, jinak ji jaterní enzymy „spálí“ a my se jejích skvělých účinků nedočkáme.

Zdroj fotoggrafií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1