Péče o oči by měla být pravidelná

Péče o oči by měla být pravidelná

Chodíte na preventivní prohlídky k praktikovi, ke gynekologovi či k zubaři? Pravděpodobně ano. Ale co oči? Nezapomínáte na ně? Zrak je nesmírně důležitý a důkladnou péči si zaslouží.

O oči je dobré pečovat od narození, s postupujícím věkem ale platí, že se člověk musí pořádně hlídat. Stárnoucímu zraku více hrozí šedý zákal, zelený zákal, případně věkem podmíněná makulární degenerace.  Lidé zhruba po 45. roce také poměrně běžně řeší syndrom krátké ruky, čili presbyopii. Hezky česky se jí říkalo stařecká vetchozrakost a jde o přirozený proces degenerace oční čočky, která ztrácí schopnost dobře zaostřovat na blízko. Pak nezbývá, než si pořídit brýle na čtení. Je toho zkrátka dost, kvůli čemu se pravidelná oční prevence víc než vyplatí.

Rozšířené zornice

Při preventivní prohlídce na očním vás nečeká nic dramatického. V běžné ordinaci očního lékaře se většinou provádí jen základní vyšetření zrakové ostrosti, vyšetření předního segmentu oka a očního pozadí a kontrola nitroočního tlaku. To úplně postačuje. Když lékař zjistí nějaký problém, odesílá pacienta na specializovanou kliniku. Tady se můžete setkat s tím, že je třeba k důkladnějšímu vyšetření oči rozkapat. Možná to znáte: sestřička vám do očí aplikuje oční kapky, které způsobí rozšíření očních zornic. „Lékař tak může snadno vyšetřit oční pozadí, tedy sítnici, zrakový nerv a cévy. Kdo rozkapání absolvuje, musí počítat s tím, že  poté nebude úplně dobře zaostřovat, takže se mu bude hůř číst a ani by neměl řídit auto,“ říká primářka Silvie Zapletalová z pražské oční kliniky Lexum.

Bleskové zhoršení zraku

Kvalita vidění by se u jinak zdravého člověka neměla mezi preventivními prohlídkami nijak výrazně zhoršovat a neplatí, že si člověk jde každý rok pro nové brýle. Stát se to ale může. „Problémy mohou souviset i se změnou činnosti. Lidé začali mnohem víc pracovat na počítačích. Záleží na tom, jak velká mají nastavená písmenka, světlost monitoru…. To všechno zrak ovlivňuje,“  vysvětluje oční lékařka. Také u neléčeného zeleného zákalu, tedy když má pacient vysoký nitrooční tlak, se jeho zrak během roku může opravdu výrazně zhoršit.

Jednou za rok či za dva

Jak často tedy chodit na preventivní prohlídky k očnímu lékaři? Podle doktorky Zapletalové je důležité, aby člověk nejpozději mezi čtyřicítkou a padesátkou, i když žádné konkrétní potíže nemá, na prevenci k očnímu lékaři dorazil. Přístrojová vyšetření očí dnes umožňují odhadnout, jak často by napříště měl pacient na kontroly docházet, zda jednou za rok či dva. Pokud by se v mezidobí najednou začaly projevovat nějaké potíže, nebo se zrak zhoršil, měl by člověk vyrazit k lékaři hned.

Kdy a proč na oční prevenci?

  • Na oční se můžete objednat bez doporučení praktického lékaře, a to i když žádnou zrakovou vadu nebo potíže související s očima nemáte.
  • K očnímu lékaři byste měli určitě docházet na prevenci, pokud máte nemoci, které mohou zrak ovlivnit, třeba diabetes či vysoký krevní tlak.
  • Důvodem k preventivní návštěvě oftalmologa by měl být také výskyt očních vad v rodině, zejména zeleného či šedého zákalu.
  • Preventivní vyšetření zraku hradí zdravotní pojištění.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1