Omega 3 - elixír pro chytré hlavičky školáků

Omega 3 - elixír pro chytré hlavičky školáků

Vzpomínám na své dětství, kdy jsem ve školce stávala s ostatními mrňaty frontu před paní učitelkou. Ta na lžíci nalévala rybí tuk a spolknout ho musel každý. Nebylo úniku, pouze reakce „fuj“ a „blééé“ byly povoleny. Ve škole si už na nic takového nepamatuji, ale i tam by bývalo dobré nás, děti, rybím tukem, tedy omega 3 mastnými kyselinami, podpořit. Proč?

Bystrost, pozornost a schopnost učení závisí na mnoha okolnostech, samozřejmě všechno začíná u dobře se vyvíjejícího a fungujícího mozku. A ten se neobejde bez omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty jsou bohaté na dvě klíčové látky, kyseliny s tak složitými názvy, že se o nich raději mluví ve zkratkách jako o EPA a DHA. Obě kyseliny se coby stavební jednotky podílejí na tvorbě všech buněk lidského těla. Obzvlášť důležité jsou pro mozek, oči, nervovou soustavu, srdce a také pro duši, protože chrání i před depresemi.

Nastává čas soustředění

Návrat dětí do školy bude v září zřejmě ještě náročnější než jindy, protože uzavření škol od března znamenalo dohromady s prázdninami obrovskou pauzu v běžné školní docházce. Ranní vstávání a usednutí do lavic bude od dětí vyžadovat hodně sebezapření a soustředění na práci. Pomoci jim k tomu mohou právě omega 3 kyseliny. Ty by navíc měly být denním chlebem pro děti, které trpí ADHD, tedy poruchou pozornosti. Podle studií se u nich při podávání kvalitních doplňků stravy s omega 3 nenasycenými mastnými kyselinami zlepšuje pozornost a paměť, zvyšuje schopnost soustředit se a zmírňují se úzkosti i deprese.

Tělo tohle neumí

Jen pro zopakování: naše tělo si v rostlinných a rybích tucích obsažené omega 3 kyseliny nedokáže samo vyrobit, takže je musíme dodávat formou potravin nebo doplňků stravy. Podávat rybí tuk, ve kterém jsou obsaženy jak omega 3 kyseliny, tak vitamín D, se doporučuje už miminkům - rodiče by se měli poradit s pediatrem.

Omega 3: Rybí prsty nestačí

Možná ve vaší rodině milujete ryby a těch mořských, tučných, jako jsou losos, sleď, sardinky, tuňák, ančovičky, úhoř, či makrela sníte každý týden aspoň dvě porce. S větší pravděpodobností se tohle ale neděje. Češi mají obecně v jídelníčku ryb strašně málo, protože jim často nechutnají. Jedna krabička sardinek či tresčích jater za čas tento deficit opravdu nevyřeší. A pokud jde o dětmi tolerované smažené rybí prsty, tam je zase jiný problém: při smažení se tuky na pánvi přepalují a tělu tedy nic zdravého nedodají, naopak. Takže trocha těch omega 3 kyselin, co děti s rybím masem snědí, se zdaleka nevyrovná působení škodlivých mastných kyselin, nacucaných ve smaženém trojobalu.

Dodejte palivo

Pokud tedy chcete pro své děti při návratu do školy něco udělat, pořiďte jim omega 3 v doplňku stravy. Když si každý den dají potřebnou dávku, budou ve větší pohodě a taky by jim to mělo víc pálit. A to se přece hodí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1