Obložte se a zatočte s bolestmi. Kdy pomůže studený obklad a kdy naopak teplý?

Obložte se a zatočte s bolestmi. Kdy pomůže studený obklad a kdy naopak teplý?

Nezapomínejte při domácí léčbě na obklady! Zabere to sice víc času, než spolknout pilulku, ale určitě to stojí zato. Teplé, studené nebo bylinkové obklady přinesou příjemnou úlevu při méně závažných, přechodných bolestech hlavy, zubů nebo zad, ale také při menstruaci či po některých lékařských zákrocích.

Kam s hřejivým polštářkem

Obklady mají nejčastěji za úkol bolavé místo buď prohřát, nebo ochladit. Teplý suchý obklad se dá použít na tu část těla, kde neprobíhá zánět. Zpomaluje prokrvování postiženého místa, a tím podporuje rozvoj zánětu, který tak rychleji „uzraje“. Působení tepla mírní menstruační bolesti, bolesti močových cest, namožených svalů nebo třeba žlučníku. Na postižená místa těla si můžete přikládat třeba hřejivý polštářek, nebo termofor.

Studená zastaví zánět

Studený obklad naopak podporuje místní prokrvení, díky tomu se do místa zánětu dostává více zvláštních krvinek potřebných k hojení zánětu, který se takto zastaví. Ke studenému obkladu je dobré sáhnout při hořečce, bolesti hlavy, zubů nebo když chcete zmenšit otok po nějakém sportovním zranění, klasicky třeba po vymknutí kotníku. Použít se dá například led v utěrce, chladící polštářek či ručník namočený ve studené vodě.

Dejte důvěru bylinkám

Pokladnici úlevných látek představují bylinky. K obkladům bolavých zad či kloubů se využívá především kostival lékařský, či měsíček, známý svými hojivými vlastnostmi. Na prohřátí je výborný kapsaicin, což je výtažek z pálivých papriček. Zábal z odvaru z přesličky rolní pomáhá při revmatismu, dně a nervových bolestech. Obklad z rozdrcených lněných semínek je výborným přírodním prostředkem na opařeniny a septické rány, protože umí vytáhnout hnis a mírní zánět.

Nejlepší babský recept: tvaroh

Oblíbené jsou tvarohové zábaly, které pomáhají ulevit při mnoha zdravotních problémech. Je to naprosto přírodní metoda, takže ji lze bez obav použít i u dětí. Při aplikaci zábalu vzniká mléčné kvašení a bakterie, které se při tom množí, působé protizánětlivě, pomáhají zmírnění otoků, chlazení postiženého místa, zmírnění zarudnutí, snížení horkosti a bolesti. Neváhejte tvaroh vyzkoušet při bolestech v krku, při horečce, kašli, chrapotu a bolesti na průduškách a samozřejmě při bolesti kloubů, šlach a svalů.

Král obkladů

Nekorunovaným králem obkladů je ten nazvaný po panu Priessnitzovi. Jde o studený zapařovací obklad, který se přikládá na postižené místo, aby se zvýšilo jeho prokrvení. Víte, jak na to? Na kůži nejdříve přiložte látku namočenou ve studené vodě a přitiskněte ji tak, aby dobře přiléhala. Na ni přiložte nepromokavou vrstvu, například igelit, který musí mokrou látku všemi směry přesahovat. Díky igelitu vznikne zapaření. Poslední vrstvu tvoří suchá látka.  Zábal nechte působit půl hodiny až hodinu. Používá se při řadě nemocí – angíně, nachlazení, laryngitidě, horečce nad 38 stupňů Celsia, na hrudník při suchém dráždivém kašli, na klouby při revmatických obtížích i k relaxaci kosterního svalstva.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1