Obezita u dětí: Prý z toho vyroste…. Nebo ne?

Obezita u dětí: Prý z toho vyroste…. Nebo ne?

Standa je v osmi letech pěkný pořízek: miluje jídlo a na sport ho moc neužije. Hlavně o aktivitách, při nichž se běhá, nechce ani slyšet. Jeho tatínek je na tom podobně. Když spolu mají „pánskou jízdu“, nejdou někam ven, ale hrají hry na počítači. Maminka, štíhlá brunetka, by ráda viděla Standu hubenějšího. Jaká je šance, že z dětské obezity vyroste?

Podle odborníků je možnost, že z tlustého chlapečka či holčičky budou jen díky jejich postupnému růstu štíhlí lidé, rovna téměř zázraku. Pokud se dětem povede nad přebytečnými kilogramy zvítězit, bývá za tím obvykle radikální změna životního stylu, k níž je přimějí buď rodiče, nebo nějaká zásadní okolnost v jejich životě, třeba první láska.

Jídlo není odměna

Obézní je odhadem statistiků každé desáté české dítě, mnohé další děti mají nadváhu. Na tloušťku jim rodiče bohužel často zakládají už v nejmladším věku. Zhruba po prvních narozeninách je totiž načase začít děti učit jíst zdravě. „Jídlo by nikdy nemělo být rodiči používáno jako výchovný prostředek k udržení kázně, nebo naopak jako projev přízně. Dítě by mělo jíst 5krát denně a svačiny jsou stejně významnou součástí jídelníčku, jako hlavní jídla,“ dodává Sabina Matyó, nutriční terapeutka EUC Kliniky Ostrava.

Zářný příklad rodičů

Slova hýbají, příklady táhnou, praví staré latinské přísloví. Rodiče jsou svým potomkům zářným příkladem a děti samozřejmě přebírají rodičovský životní styl, jídelníčkem počínaje a pohybovými návyky konče. Neplatí to na sto procent, jistě znáte ve svém okolí i nadšeně sportující děti rodičů, kteří tráví většinu času na gauči, ale jde spíš o výjimky. Ve výhodě jsou rodiny, kde se děti učí od malička, že pohyb je přirozenou součástí života. Získají tím určitý návyk a je dost pravděpodobné, že nebudou muset později složitě hubnout.

Ortel školních lavic

I když se malé děti drží v prvních letech života na dobré tělesné váze, čeká je krizové období, a tím je nástup do školy. I ty nejpohyblivější děti tu prostě musí zkrotnout a spoustu času trávit sezením v lavicích. V případné kombinaci s minimální pohybovou aktivitou a se spoustou snadno dostupné, často vysoce kalorické stravy, je ortel obezity v podstatě podepsán.

Obezita = Nemoci na dosah

Co s tím dělat? Hodně záleží na rodičích. Ti by měli vědět, třeba od dětských lékařů, že obezita u dětí je ještě větší problém než u dospělých. Rostoucí organismus se totiž s nadměrnou zátěží, kterou velké tukové zásoby na těle představují, vyrovnává ještě obtížněji, než dospělý. Téměř na dosah jsou díky obezitě cukrovka 2. typu, srdečně cévní choroby, astma, bolesti kloubů, ale i zdánlivě nesouvisející potíže, jako jsou poruchy spánku nebo noční pomočování.

Vydejte se k odborníkům

Pokud si rodiče chtějí u svých dětí tohle vzít na svědomí a nezlepší životní styl ideálně celé rodiny, budou mít za pár let doma místo štíhlého mladého člověka spíš kulatou zdravotní trosku. Není nejmenších pochyb o tom, že změna jídelníčku (inspirací může být tzv. zdravý talíř) a vůbec přestavění životního stylu na aktivnější a spokojenější, je pro mnohé těžká.  Požádat tak můžete o pomoc specialistu na léčbu dětské obezity, případně i psychologa.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1