Nenechte své oči na jaře trpět

Nenechte své oči na jaře trpět

Alergií trpí zhruba každý třetí Čech a každý druhý pociťuje její příznaky na očích. Svědění, pálení, řezání, pocit cizího předmětu jsou velice nepříjemné a postiženému komplikují život. Omezují ho při venkovních aktivitách, nelze dostatečně větrat domácnost, objevují se i komplikace s pochopením ve společnosti. Permanentně zarudlé a oteklé oči nemusí okolí přisuzovat jen alergickým reakcím, ale z neznalosti i jiným příčinám. Včasná návštěva lékaře nebo očního specialisty přinese vhodnou léčbu a úlevu pro oči.

Alergii u mnohých vyřeší jen kapky

Kvetoucí jarní příroda je nádherná, nikoliv však pro alergiky, kterým začala sezóna. Pokud vás pravidelně každé jaro svědí oči, z nosu se valí vodnatá rýma a za pár týdnů to přejde, trpíte alergií. Při ní se alergeny dostanou do kontaktu s očima a ty reagují velice citlivě. Začnou slzet, svědí a otečou. Typické zarudnutí vzniká spíše mechanickým poškozením oka při snaze si ho promnout a pocitově ho zbavit všech nečistot. Navíc pokud se alergeny ze vzduchu dostanou do očí, ulpí i na rukou, kterými do očí saháte. Mnutím se paradoxně do očí dostane ještě více alergenů a prachových částeček, rozprostřou se a slzné kanálky začínají o to více produkovat slzy, oko rudne a ještě více opuchá. Daleko účinnější jsou antihistaminika v podobě kapek do očí. Ty pomohou odplavit alergeny a zmírní hypersenzitivní reakce očí. Vhodné je i omezení kontaktu s alergenem, což není vždy reálné, obzvlášť při alergii na pyly ze stromů a rostlin, které rostou všude.

Za záněty spojivek můžou bakterie, alergie i špatné kontaktní čočky

Záněty spojivek se vyznačují silným pálením a řezáním očí. Někdy se objevuje i hnisavý výtok a vysoká citlivost na sluneční světlo. Pokud máte tendenci nosit sluneční brýle celoročně, je možné, že trpíte zánětem spojivek. Ten začíná u vnitřního koutku oka a přechází přes bulvu dál. Oko nebo oči bývají výrazně zarudlé, přichází pocit cizího tělesa a o to větší nutkání si to „něco“ z oka vyndat. Příčiny zánětu bývají různé, proto je dobré je konzultovat s lékařem nebo očním specialistou, který určí přesný původ. Může to být infekční zánět způsobený přenesením viru nebo bakterie do oka. Zde je konzultace s lékařem nutná a mnohdy následuje nasazení antibiotické léčby.

Při aplikování nevhodných kontaktních čoček může jít o nepřiměřenou reakci na ně. Důvodem se stává i častý pobyt v zakouřeném prostředí, kontakt s chlorovanou vodou i silné světlo. Na jaře a v létě se ale nejčastěji objevují záněty spojivek způsobené alergeny. Stejně jako u běžné pylové alergie je třeba nesahat si do očí a poradit se s lékařem, jaké kapky do očí užívat. U alergických reakcí nastupují příznaky obvykle po pár dnech a zmírnění příznaků se daří jen při pravidelném užívání léčiv po celou dobu, co se alergen vyskytuje ve vzduchu. Občasné kapání situaci dlouhodobě neřeší. 

Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka se také projevuje svěděním a pálením očí, důvodem je ale snížená schopnost organismu vytvořit mezi okem a víčkem zvlhčující ochranný film. Tím dochází k tření, čímž se oko poškozuje a je náchylnější k drobným poškozením, k zánětu spojivek i rohovky. Častým projevem je i nadměrné slzení z očí, právě pro nedostatečnou ochranu oka. Syndrom suchého oka zhoršuje kromě pobytu v prašném a klimatizovaném prostředí i alergie. Jarní pylová sezóna není primární příčinou, už tak citlivé oči ale ještě více podráždí.

Okamžitou úlevu přinese ledový obklad

V případě, že nemáte po ruce vhodné kapky nebo jiné léky, které zmírní nepříjemnou bolest v očích, pomůže propláchnutí studenou vodou. Nezapomeňte si nejprve řádně omýt ruce a zbavit je všech nečistot a prachových částeček, než jimi sáhnete na oči. Kontakt s vodou a rukama by měl být jemný, oči jsou citlivý orgán, není nutné je ještě více rozdráždit. Úlevu očím při opuchnutí přinese obecně cokoliv ledového, doporučují se použité čajové sáčky, plátky okurky nebo lžičky vychlazené v lednici. Studený obklad stáhne rozšířené cévy a otok splaskne.

Oční problémy mohou značit i vážnější onemocnění

Řada potíží se dá vyřešit volně prodejnými kapkami do očí. Příčina může být i daleko závažnější. K očnímu lékaři se můžete dnes objednat i bez doporučení praktického lékaře, a to i když žádnou zrakovou vadu nebo potíže související s očima nemáte a přicházíte jen preventivně. Pravidelná návštěva oční ordinace může odhalit i nemoc, kterou zatím sám pacient nemusí vůbec pociťovat. Kromě vážnějších očních onemocnění může vyšetření odhalit i jen nesprávně korigovanou oční vadu. To může být příčinou pálení očí, únavy, bolestí hlavy nebo i dalších subjektivních potíží. Často může oční vyšetření odhalit oční komplikace spojené s neléčenou cukrovkou. Odborné vyšetření oči rozhodne, zda stačí prostá antihistaminika a kapky z lékárny nebo je nutná operace očí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1