Nejlepší lék? Humor, smích a optimismus!

Nejlepší lék? Humor, smích a optimismus!

Už jako dítě jsem při pravidelných návštěvách lékařky v čekárně upírala zrak na plakát, který hlásal: Čistota, půl zdraví. Moje babička zase, kdykoliv jsem se vztekala, neopomněla připomínat, že garantem druhé poloviny zdraví je veselá mysl. Hygienu dodržuji, ale s tím, abych byla pořád v pohodě a vychechtaná, mám docela potíže. A to je chyba, protože vystresovaní pesimisté mají mnohem horší zdravotní prognózu. Proč?

Nejhorší, co může člověk pro svou, nebo spíš proti své imunitě udělat, je být ve stresu. O tom jsme od lékařů během minulých měsíců trápení s koronavirem slyšeli hodně. Ti osvícení svým pacientům připomínali, ať jsou hlavně v klidu a pohodě. V opačném případě totiž negativní nastavení mysli vytvoří ten nejlepší možný terén pro rozjezd infekce.

Veselá mysl jako prevence

Známý český alternativní lékař Jan Šula a s ním i všichni zastánci psychosomatiky upozorňují, že nemoc a životní styl spolu úzce souvisí. Samozřejmě i se stravou, ale tu teď ponechme stranou. „Nejde se uzdravit v podmínkách, v nichž nemoc vznikla,“ říká doktor Šula a zdůrazňuje, že vliv stresu na lidstvo je zcela zhoubný. Naopak veselá mysl je nejlepší prevence, ale na to se stále zapomíná.

Pozitivní emoce umí divy

Že smích léčí, tvrdí odborníci už dávno. Dělali na to různé výzkumy a ukázalo se, že smích pomáhá posilovat imunitu i krevní oběh, zmírňuje negativní účinky stresu, zlepšuje činnost mozku a je prevencí kardiovaskulárních chorob. Známý je příběh amerického novináře Normana Cousinse, kterému lékaři v 60. letech minulého století diagnostikovali vzácné zánětlivé onemocnění ankylozující spondylitidu, které postihuje pohybový aparát a je těžko léčitelné. Cousins předpokládal, že když negativní emoce vyvolávají různé zdravotní komplikace, pak ty pozitivní musí naopak napomáhat uzdravení. A tak se začal léčit smíchem. Zjistil, že 10 minut smíchu působí jako lék proti bolesti.

Smích je lepší než droga

Co smích dokáže? Vznikají při něm endorfiny, hormony, které se chemickým složením podobají morfiu a vážou se v organismu na stejné receptory. Ovlivňují tedy centrální nervovou soustavu, což se příjemně projeví na celkovém uklidnění, lepším spánku, náladě, a také na snížení bolesti. Není divu, že se endorfinu říká hormon štěstí. O svých zkušenostech sepsal Normen Cousins knihu Anatomie nemoci, vyšla i v češtině.

Cest, jak si vylepšit náladu, a tím i imunitu, existuje spousta. Pomůže například sledovat namísto tragického televizního zpravodajství komedie. Já jsem našla hezký „startovní balíček“ rad v knížce Chci žít bez stresu od Henriety Griffeyové. Všechny zní jako ten nejlevnější a nejpříjemnější způsob léčby. Vyzkoušejte je:

  1. Pohyb podporuje tvorbu endorfinů, takže i obyčejná procházka vám opravdu může zvednout náladu a uklidnit vás.
  2. Vědomé zpomalení a stabilizace dechu vyšle signál vašemu tělu, že se cítíte klidní.
  3. Nastavení obličejových svalů při úsměvu sdělí vašemu mozku, že jste spokojení, díky čemuž se můžete cítit lépe.
  4. I pouhý pohled na obrázek venkovské krajiny – stromy, kopce, jezero, oblohu – pomáhá zmírnit stres.
  5. Poslech hudby, která vyvolává alfa vlny v mozku spojené s relaxací a pocitem klidu, vám přinese uvolnění.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com+

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1