Nejčastější příčiny nadměrného pocení

Nejčastější příčiny nadměrného pocení

2 min. čtení Markéta Veselá
Pocení je přirozený proces, díky kterému se nejen naše tělo dokáže ochladit, ale také vyloučit toxiny a škodliviny například při nemoci. Na druhou stranu to není nic příjemného, zvlášť pokud je pocení nadměrné a obyčejné kosmetické přípravky na něj nestačí...

Potíme se nejen při zátěži

Víte, že bychom bez pocení dlouho nepřežili? Pomáhá nám totiž stabilizovat teplotu, vyrovnat se s fyzickou námahou, ale i emocionálním vypětím. Proto se potíme i tehdy, pokud jsme ve stresu, něčeho se bojíme, nebo jsme nervózní. Proces pocení řídí nervový a hormonální systém. S běžným pocením si poradí deodorant, nebo antiperspirant, sprcha či výměna oblečení.

Přemýšlíte, kdy je pocení ještě v normálních mezích? Článek napoví.

 

Nadměrné pocení: možné příčiny

Podle výzkumů může člověk trpící nadměrným pocením, neboli hyperhidrózou, vylučovat až pět krát více potu než je běžné. Jaké jsou příčiny?

  • Primární – Nejčastěji se jedná o genetickou vrozenou vadu. Pocení tak nemá žádnou vnější příčinu. Je potřeba řešit jen příznaky, které člověka omezují a narušují sebevědomí. Navíc může docházet k velké ztrátě tekutin.
  • Sekundární – Nadměrné pocení je doprovodným jevem onemocnění, nebo například klimakteria, hormonálních poruch, obezity, ale například i nedostatku vitamínu D. V tomto případě je stěžejní najít příčinu a tu vyřešit. Poté by se mělo dát do pořádku i pocení.
  • Lokální – Někdy dochází k pocení jen na některých místech těla. Například v podpaždí, na chodidlech či na rukách.

 

Jak se nadměrné pocení léčí?

Než sáhnete po razantnějším řešení, můžete zkusit režimová opatření. To znamená:

  • omezit kofein, alkohol, kouření a hodně kořeněná jídla (kari, česnek apod.)
  • aplikovat účinnější prostředky proti pocení, které vám doporučí v lékárně (existují speciální deodoranty, ale i pudry apod.)
  • zařadit bylinkové čaje (nejčastěji se používá šalvěj)

Nic nepomáhá?

Pak je na čase navštívit kožního lékaře. Cílem léčby nebude zcela pocení zastavit, ale spíše ho uvést do normálu. Dnes jsou k dostání speciální medikamenty na zmírnění pocení, existují i tlakové masáže, zvláštní elektrolitické koupele či drobné chirurgické zákroky. Odstranění potních žláz je však až ten poslední krok. Daleko větší oblibu i úspěch slaví aplikace botulotoxinu. Ten se sice používá primárně k vyhlazování vrásek, ale v tomto případě působí tak, že přerušuje přenos vzruchů. Účinek vydrží zhruba 5 měsíců, ale pak se dá aplikace znovu opakovat.

 

Tip: koupel na chodidla

Tato koupel pomáhá odstranit nadměrné pocení chodidel, je však potřeba provádět ji pravidelně. Připravíte si ji tak, že smícháte 3 lžíce jablečného octa a 1 lžíci citrónové šťávy s 3 litry vroucí vody. Až bude voda příjemně vlažná, nohy namáčíme po dobu 20 minut.

 

Zdroj: www.webmd.com

Foto: Unsplash.com

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1