Náplast zdaleka vždy nestačí! Jak správně ošetřit poranění?

Náplast zdaleka vždy nestačí! Jak správně ošetřit poranění?

Někdy stačí bolístku pofoukat, jindy přijde vhod dezinfekce a náplast z domácí lékárničky. A pak jsou i situace, kdy je zapotřebí důkladnější ošetření a obvázání rány, anebo dokonce nezbývá, než vyrazit k lékaři. Jen správně ošetřená rána se dobře hojí, proto pro nás odborníci z České lékárnické komory připravili podrobnější manuál.

Pravidlem číslo jedna při ošetření jakéhokoliv poranění je jeho správná dezinfekce a odstranění případných nečistot z rány. K dezinfekci pokožky nebo sliznic u člověka se používají antiseptika dostupná ve spreji, roztoku či masti. Antiseptické přípravky vybírejte pozorně, obsahují různé účinné látky, mezi nimi i jód, který však někomu může způsobit alergickou reakci a nesmí se používat u dětí mladších šesti měsíců.

Jak vybrat vhodný obvazový materiál?

Obvazový materiál ránu ochrání před možnou infekcí a zajistí ideální prostředí pro proces hojení. Samotná náplast v mnoha případech nestačí. Odborníci doporučují metodu vlhkého hojení, která se hodí při akutních povrchových poraněních, kdy není rána hluboká. Proto by součástí domácí lékárničky měl být mastný tyl a amorfní gel, které jsou základem pro vlhké hojení. Velmi praktickým pomocníkem jsou hotové obvazy, které fungují jako 2v1, protože ránu současně obvážou a stáhnou. Další vhodné obvazové materiály jsou tekuté obvazy, náplasti s polštářkem, hydrokoloidní náplasti, náplasťové stehy, fixační obinadla, cívkové náplasti, hadicový obvaz pruban nebo trojcípý šátek.

Na odřeniny, škrábance a „silniční lišej“

K ošetření povrchových a řezných ran na prstech a jejich špičkách jsou vyráběny náplasti ve speciálních tvarech. Rány nemažte mastmi ani je nezasypávejte. Vytvoří se strup a pod ním postupně dorůstá nová kůže. Strup nestrhávejte, až bude nová pokožka pod ním dostatečně odolná, odloučí se přirozeně sám. Na takzvaný silniční lišej lze využít metodu vlhkého krytí, kdy po mechanické očistě a dezinfekci nanesete na poraněnou plochu amorfní gel. Při této metodě nevzniká strup, ale pod odlupující se starou kůži vzniká nová. Výhodou je rychlost hojení.

Když je rána hluboká

V případě řezných nebo tržných ran, které zasahují do hlubších vrstev kůže, je důležité nejen ránu vydezinfikovat, ale také zajistit, aby hlubší vrstvy kůže srostly. Ve vážnějších případech je samozřejmostí návštěva chirurgické ambulance, v těch méně závažných lze využít náplasťové stehy. Ty okraje rány stáhnou k sobě a umožní tak rychlý srůst, aniž by přitom vznikla velká nebo nevzhledná jizva.

Puchýře propichujte jen výjimečně

Puchýře nestrhávejte a už při nepříjemném tření kůže ihned preventivně nalepte náplast.

Když přeci jen puchýř vznikl, použijte náplast hydrokoloidní, která při kontaktu s ním vytvoří ochranný gel. Pokud je puchýř opravdu velký, hodně naplněný a hrozí, že samovolně praskne, propíchněte ho sterilní nebo alespoň vyvařenou a vydezinfikovanou jehlou. V jiných případech ho ale nepropichujte. Je-li puchýř již prasklý, omyjte ho vodou a vydezinfikujete vhodným přípravkem.

Na převazy opatrně

Povrchová poranění, řezné rány i rány chronické ošetřujte pravidelně, ideálně jednou za 24 hodin. Staré krytí odstraňujte tak, aby nedošlo k porušení nově se tvořící tkáně. Pokud takové krytí nejde bez poškození kůže odstranit, lze ránu vložit pod proud vody, dokud se krytí neuvolní. Jako prevenci přilnutí obvazového materiálu je vhodné použít mastné krytí. Po odstranění obvazového materiálu ránu umyjte, čímž odstraníte odumřelé buňky a jiné mechanické nečistoty. Následně po uschnutí nebo šetrném osušení naneste dezinfekci a opakujte celý proces ošetření rány.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1