Na ztučnělá játra s omega 3

Na ztučnělá játra s omega 3

Játra hrají zásadní roli v celé řadě tělesných funkcí – s trochou nadsázky lze říct, že je to největší chemická továrna na světě. Zároveň jsou však velmi náchylná k poškození. Mezi nejčastější jaterní nemoci patří steatóza neboli ztučnění jater, což je v dnešní době celkem běžná daň za špatnou životosprávu…

Přestože je tento orgán nesmírně výkonný, schopný pracovat dokonce i při vysokém stupni poškození, a má neuvěřitelnou schopnost regenerace, existuje mnoho vlivů, které ho mohou výrazně oslabit: zejména alkohol či nadbytek některých léků, konzumace potravin s velkým množstvím „éček“, umělá sladidla a v neposlední řadě smažené pokrmy, zvlášť dopřáváme-li si je v hojné míře.

Hlavní příčina? Nestřídmost!

Steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, což v praxi znamená, že v jaterní tkáni dochází k nežádoucím změnám normálních biologických pochodů a zvýšené tvorbě tukových složek. Hlavní příčinou steatózy je jedním slovem nestřídmost – nadměrná konzumace alkoholu, přejídání se a jídelníček, který překypuje nezdravými tuky (milovníci fast foodu vědí, o čem je řeč). Svou roli často sehrává i hypercholesterolemie (zvýšená hladina cholesterolu), cukrovka, malabsorpční syndrom (porucha vstřebávání živin), špatná výživa (zejména nedostatek bílkovin v potravě) a dlouhodobé užívání některých léků (tetracykliny, kortikoidy, salicyláty, vaplroát  – lék užívaný mimo jiné na epilepsii).

Někdy může jít i o život

Při steatóze může dojít ke zvětšení jater. Nemocní si poté stěžují na pocit těžkosti, bolest břicha, pocit na zvracení, nadýmání, zácpu a obtížné vyprazdňování nebo bolest v pravém podžebří. V těžších případech se může vyskytnout únava s nevolností a zvracením, žloutenka, a dokonce porucha vědomí až kóma, kdy hrozí selhání ledvin, poškození srdečního svalu, slinivky břišní a mozkových funkcí (centrálního nervového systému). Počátek takového stavu přitom může být mylně vyhodnocen jako běžná viróza. Příčinou smrti není v takovém případě samotné poškození jater, nýbrž následné komplikace.

Základem léčby je dieta

U steatóz, které vznikly v důsledku špatné životosprávy, je zapotřebí zahájit vhodnou dietu, a to nejen s ohledem na snížení váhy, ale také úpravu krevních hodnot tuků a cukrů (v praxi to znamená omezit sladká a tučná jídla a zanechat konzumace alkoholu). V některých případech lékař doporučí užívání tzv. hepatoprotektiv, což jsou léky, které chrání jaterní buňky před poškozením a zvyšují detoxikační kapacitu jater.

V rostlinné říši je expertem na játra ostropestřec mariánský, a to díky komplexu léčivých látek souhrnně nazývaných silymarin, které čistí játra, obnovují poškozenou jaterní tkáň, podporují tvorbu žluči, pomáhají při žloutence typu B a C, při cirhóze a steatóze, žlučníkových kamenech, ale také při otravě léky, houbami či alkoholem. Ostropestřec seženete v podobě kapslí, čajů, olejů, tinktur, nebo jako součást detoxikačních směsí.

Omega 3 zmírní průběh zánětu

Množství tuku v játrech mohou snížit také omega-3 mastné kyseliny. Bylo prokázáno, že jejich pravidelný příjem vede ke snížení tuku a zmírnění zánětu jater u lidí s nealkoholickou steatózou. Omega-3 mastné kyseliny se někdy také označují jako esenciální. To znamená, že naše tělo si je nedokáže samo vyrobit, tudíž je musíme přijímat v potravě už „hotové“. Jejich bohatým zdrojem jsou zejména mořské ryby (losos, tuňák, treska, makrela, sardinky, halibut, sleď, mořský pstruh). Kromě tučných mořských ryb jsou výborným a dobře využitelným zdrojem i potravinové doplňky s těmito kyselinami – kapsle s kvalitním rybím tukem, který obsahuje dvě nejdůležitější omega-3 mastné kyseliny: EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1