Mám cukrovku? Jak to zjistím a co bude dál?

Mám cukrovku? Jak to zjistím a co bude dál?

Když slyšíte z úst lékaře poprvé, že máte cukrovku, kterou vám pak do lékařské zprávy napíše jako diabetes mellitus 2. typu, je to pochopitelně přelomový moment. V takové chvíli potřebujete především pochopit, jak žít s nemocí dál. Úplně vyléčit se totiž už nedá. 14. 11. si připomínáme Světový den diabetu, pojďme si tedy o tomto onemocnění říci něco víc.

Cukrovka může začínat různě. Někdy i dramaticky. „To bývá tehdy, když hladina cukru v krvi stoupne během několika týdnů k hodnotě glykémie kolem 20 mmol/l, což vyvolá výrazné potíže. Člověk je malátný, unavený, má žízeň, hodně močí, má sucho v ústech, může hůře vidět, rychle hubne,“ popisuje MUDr. Dagmar Bartášková z diabetologické a endokrinologické ambulance problémy, které člověka dovedou k lékaři. Diagnóza cukrovky je pak jednoduchá a rychlá. Akutní vzestup cukru může odstartovat třeba velký stres, operace, chřipka. „Pokud zahájíme včas tu správnou léčbu, hladina cukru se rychle normalizuje, a pokud tento stav zůstává zachován, komplikace diabetu obvykle nepřicházejí,“ dodává diabetoložka.

Lehce zvýšený cukr nebolí

Častěji ale cukrovka nastupuje pomalu, dokonce hodně pomalu. Medicína pro to má termín prediabetes. Je to takový stav, kdy tělo nedokáže dostat cukr do normálních hodnot a hladiny cukru se pomalu zvyšují nad normu. Pokud byste si vyšetřili hladinu cukru nalačno, bude někde mezi 5,5 - 6,9 mmol/l. Ta „opravdová“ cukrovka začíná až od glykémie nalačno nad 7,0 mmol/l. Akutní zdravotní potíže v těchto případech nehrozí, lehce zvýšený cukr totiž vůbec nebolí, ale už působí problémy. To se však projeví až po letech.

Stačí zkumavka krve

„Diagnóza cukrovky není obtížná. Stačí odběr krve ze žíly - určitě v laboratoři, nedoporučujeme používat glukometry v ambulanci - a pokud je glykémie nad 7,0 mmol/l, jedná se o cukrovku,“ vysvětluje lékařka. Menší počet pacientů, kteří mají hodnotu nalačno hraniční, mezi 5,5-6,9mmol/l, podstupuje ještě zátěžový glukózový test. V laboratoři pacient dostane vypít roztok, který obsahuje 75 gramů čisté glukózy. Zdravé tělo dvě hodiny po vypití sníží hladinu glykémie pod určitou mez. Pokud má člověk po těch dvou hodinách hladinu cukru víc než 11mmol/l, jedná se u něj rovněž o cukrovku, třebaže nalačno má hladinu ještě hraniční. Pacienti s prediabetem mají cukr po dvou hodinách ještě v normě.

Jen tabletky nestačí

Když laboratorní vyšetření naměří vysoký cukr, posílá praktický lékař pacienta ke specialistovi do diabetologické ambulance. Tady pacienta podrobněji vyšetří, aby věděli, o jaký typ diabetu se jedná a zvolili tak ten nejlepší způsob léčby. Pokud má diabetik od počátku své nemoci cukr v doporučených mezích, může žít svůj život bez komplikací a zdravotních omezení, která bohužel cukrovka často přináší. „V léčbě cukrovky nestačí jen polykat tabletky, aby se cukr „sám“ zlepšil.  Až 50 % úspěchu léčby má ve svých rukou pacient. Proto své pacienty učíme porozumět cukrovce a tomu, jak ji léčit,“ říká doktorka Bartášková, která spolu s další diabetoložkou, MUDr. Vladimírou Nekvindovou, natáčí pro pacienty edukační videa. Najdete je na YouTube pod názvem Dobrý cukr.

Máme se cukrovky bát?

Podle diabetologů se cukrovky není třeba bát, ale špatné je ji podceňovat. Včasnou léčbou lze cukr dostat do správných mezí a zabránit komplikacím. „Jen musí být vůle na obou stranách. Nejen na straně lékaře, ale i na straně pacienta,“ dodává doktorka Bartášková.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1