Proč se líbat a objímat?

Proč se líbat a objímat?

2 min. čtení Vendula Jelínková
Věděli jste, že v červenci se slaví Světový den polibků a Světový den objetí? Obojí spolu tak trochu souvisí – a my jsme se podívali na 7 důvodů, proč se rozhodně pravidelně líbat a objímat. Věděli jste, že objetí i polibky mají skutečně vliv na naše zdraví? Vidíte, láska je zdravá!

Obejmout nebo políbit toho, koho máte rádi či milujete, prospívá nejen vztahům, ale dokonce i vitalitě těla. Možná jste to netušili, ale obojí je skutečně zdraví (a také štěstí) prospěšné. Inspirujte se – a nezapomeňte dnes obejmout blízké a políbit milovanou osobu. Stojí to za to!

 

Chcete dát sbohem stresu?

Líbání i objetí snižují hladinu stresu. Čím to je? Takový vášnivý polibek sice uvolňuje adrenalin, ale i přesto zmírňuje stres, a dokonce i snižuje krevní tlak. Podobně funguje i objetí, protože jde o dotek lidského těla, který ve vás vyvolá pocit bezpečí. A protože je objímání zdravé, nezapomeňte dnes někoho obejmout!

 

Trápí vás křeče či bolest?

Bolesti hlavy a křeče nebo nepříjemná menstruace. Se všemi těmito příznaky dokáže zatočit kvalitní pusa. Může za to diletace krevních cév, ke které dochází při líbání. Úleva je navíc znatelná téměř okamžitě. A objetí? No jasně, přidejte objetí a hned se budete cítit lépe. Léčba dotekem zkrátka funguje!

 

Nadopujte se endorfiny

Vaše šťastné hormony ovlivňují tělo i psychiku. Elixír prospěšných chemikálií získáte právě projevem lásky, jako je polibek. Serotonin, dopamin a oxytocin mají vliv také na vaši schopnost milovat. Mohou tak zlepšit nejen vaše zdraví, ale i vaše vztahy. A s těmi, se kterými se nemůžete líbat, aplikujte objetí. I při něm stoupá hladina oxytocinu.

 

Spalujte kalorie líbáním

Věděli jste, že líbáním spalujete kalorie? Jeden jediný polibek vám pomůže spálit až 16 kalorií. To není zlé, že? A jen tak pro připomínku – když pak přejdete k sexu, bude kalorií spáleno ještě více.

Zdravé obličejové svaly

Tak jako obličejová jóga omlazuje tvář, posiluje obličejové svaly i líbání. Pravidelný vášnivý polibek dokáže tvarovat krk a čelist, protože při něm procvičíte spoustu svalů. Líbání je tedy takové posilování. No a když se při něm budete i objímat, získáte celou řadu benefitů pro zdraví a krásu.

 

Posílíte imunitu a celkové zdraví

Líbání podle vědců podporuje imunitu. To je celkem dobrý důvod, proč se líbat, nemyslíte? Stejně tak funguje i objetí. Čím více se budete objímat, tím častěji se setkáte s různými mikroorganismy a budete tak odolnější vůči bacilům.

 

No a nakonec? Budete zkrátka celkově šťastnější. Proto oslavte Světový den polibku i objetí a vychutnejte si okamžiky lásky s blízkými.

 

TIP: Pro zdravý psychický stav byste se měli denně obejmout alespoň osmkrát. Chcete-li růst, obejměte se až dvanáctkrát. Darujte jedno objetí každému, kdo se nachází ve vašem okolí. Uděláte něco pro sebe i pro něj.

 

Zdroj: www.healthline.com

Foto: Unsplash.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1