Kyselina hyaluronová jako pomocník při boji nejen s vráskami

Kyselina hyaluronová jako pomocník při boji nejen s vráskami

6 min. čtení Lucie Jankovská
Kyselina hyaluronová je látka, která se stala během posledních několika let naprostým hitem ve světě kosmetiky, ale i estetické medicíny. V obchodech a lékárnách najdete nespočet přípravků obsahujících právě kyselinu hyaluronovou, které Vám slibují téměř zázračné účinky. Jaká je ale skutečnost? Jaká jsou hlavní pozitiva a negativa? A v jakých oblastech je kyselina hyaluronová skvělou pomocnicí?

Kyselina hyaluronová - přirozená složka lidského těla

Ano, čtete správně. Kyselina hyaluronová má jednu obrovskou výhodu nad ostatními podobnými látkami a sice tu, že je přirozeně obsažena v lidském těle.  A mít šanci dodat tělu látku, která je mu vlastní a zároveň umožňuje provádět viditelné změny, je přece skvělé!

Kyselina hyaluronová se nachází hned na několika místech. Například v kloubech, kde zajišťuje ohebnost nebo třeba v kůži, které dodává pružnost. Nic ale není dokonalé a stejně tak i tato kyselina má drobný háček. S přibývajícím věkem, už od 25 let, se totiž její obsah v těle postupně snižuje. Později, ve věku kolem 40 let už naše tělo produkuje pouze 40 % původního množství kyseliny. A to bohužel způsobuje, že pokožka a zejména potom pleť ztrácí svůj mladistvý vzhled. Dobrá zpráva je, že tento proces lze zpomalit a pomocnou ruku nám podává právě aplikace kyseliny hyaluronové. 

Zázraky na počkání?

Hydratace, vyplejší pleť nebo zahlazení nedostatků? Pro kyselinu hyaluronovou žádný problém. S velkou pravděpodobností jste o tomto zázraku už někdy slyšeli a ještě s větší pravděpodobností v souvislosti se zastavením stárnutí pleti. Možná si říkáte, jak může kyselina hyaluronová něčeho takového dosáhnout. Mezi její hlavní přednosti patří to, že podporuje tvorbu kolagenu a dále také, že má antioxidační schopnosti, které pokožku chrání před podrážděním. Tyto a další vlastnosti dodávají pokožce hloubkovou hydrataci a společně s ní i zdravý vzhled.

Je zřejmé, že máme tu čest s poměrně všestrannou pomocnicí, jejíž účinky ovlivňují hned několik oblastí lidského těla. Na první pohled může tedy aplikace kyseliny působit bezchybně. Bohužel  ale neexistuje nic, co by bylo naprosto dokonalé a výjimkou není ani kyselina hyaluronová. Značnou nevýhodou je finanční náročnost a také to, že její účinky nemají dlouhodobý charakter. Kyselina se postupem času vstřebává až zcela zmizí. Například výplň rtů kyselinou hyaluronovou vydrží maximálně jeden rok, poté se látka vstřebá a Vy, pokud chcete zachovat změny, musíte výplň absolvovat znovu. V tomto případě ale záleží na úhlu pohledu, vlastně to nemusíte brát jednoznačně jako nevýhodu. Kyselina hyaluronová Vám tak v podstatě nechává zadní vrátka, kdyby se nějaký zákrok nepodařil přesně podle představ.

Jak se kyselina využívá v estetické medicíně?

Kyselina hyaluronová si na poli estetické medicíny vydobila zásadní a důležitou roli. Troufám si říct, že mnoha lidem dokáže svým způsobem změnit život. Málokdo je se svou vizáží 100% spokojený, někdo touží po plnějších rtech, jiný zase po vyhlazení vrásek a takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Pokud Vás něco podobného trápí a cítíte, že daný nedostatek má vliv na Vaše sebevědomí, nebojte se jednat. Právě kyselina hyaluronová Vám v mnoha případech nabízí šetrné řešení problému. Její hlavní předností je to, že lékařům umožňuje provádět na těle viditelné změny neinvazivní cestou, tedy bez nutnosti operace. Kyselina se aplikuje pod lokální anestezií velmi tenkou jehlou, což zaručuje bezbolestný zákrok. Nejdůležitější je, že lidem dává možnost řešit jejich nedostatky, aniž by museli předem zvažovat rizika, která klasické operace a případná narkóza znamenají.  V jakých případech se tedy můžete na kyselinu obrátit?

  • Vyhlazení vrásek
  • Vyhlazení nosoretních rýh
  • Vyhlazení strií
  • Tvarování obličeje - brada, tváře, lícní kosti
  • Odstranění kruhů pod očima
  • Zvětšení rtů, atd …

Zdroje: oste.cz, petraclinic.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1