Které potraviny jsou při dietě tabu?

Které potraviny jsou při dietě tabu?

Asi každý, kdo se snaží bojovat s kily navíc, ví, že by měl by zapomenout na sladkosti, brambůrky, salámy a podobné pochoutky. Jenže i některé na první pohled zdravé potraviny si se štíhlou linií nerozumí.

Ne vše je opravdu „k hubnutí“

Snažíte se jíst zdravě, ale váha stále stagnuje, i když se i hýbete? Pak je na čase se pořádně zaměřit na to, co si servírujete na talíř. Některé potraviny, respektive i jejich kombinace, které výrobci propagují jako zdravé a vhodné pro hubnutí, tomu totiž zdaleka neodpovídají. Zásadním pravidlem zdravé stravy (a regulace váhy) je používat co nejvíce základních potravin. Pokud však z různých důvodů nemůžete, podívejte se, na které potraviny si dát pozor.

Snídaňové cereálie a sušenky

Výrobci müsli se nás snaží přesvědčit, že neexistuje nic zdravějšího, než jejich snídaňové cereálie zalité nízkotučným jogurtem či mlékem. Tyto směsi müsli ale bývají plné rychlých cukrů (sacharidů). To se týká především zapékaných směsí obohacených o sušené ovoce, kousky čokolády apod. Taková snídaně vám určitě dodá mnoho energie, ale vzhledem ke glykemickému indexu vás velmi brzo přepadne hlad.

Pokud müsli milujete, namíchejte si vlastní. Stačí „obyčejné“ ovesné vločky, čerstvé či neslazené sušené ovoce, semínka, ořechy a pokud čokoládu tak kvalitní hořkou... A lze je i zdravě zapéct - dejte je na pečící papír, polijte javorovým sirupem nebo medem a cca 10 minut zapečte (případný kokos přidávejte na poslední minutky). A vězte, že je mnoho dalšího, co k snídani zvládnete za pár minut a dokonce ji můžete mít i na sladko.

Instantní záležitosti hubnutí nepodpoří

Pozor si dejte i na instantní kaše, které se povětšinou zdravě jen tváří. Podobně jako se zapékáním, bývají plné látek umělých a sladkých... Navíc, příprava kaše doma nezabere více než 10 minut (ovesná, rýžová, pohanková, bulgurová...). A namíchat si do ní můžete vše dle libosti, dosladit pak ovocem čerstvým či sušeným, případně jinou variantou než rychlými sacharidy. Variant, jak nahradit bílý cukr je více. K tomu jsou vhodné i ořechy - dodají energii a navíc obsahují mnoho vitamínů a řadu blahodárných látek jako železo, kyselinu listovou či Omega 3 mastné kyseliny.

Nízkotučné není bez cukru

Na nízkotučný jogurt také raději zapomeňte. Je plný škrobů a mnohdy i cukru. Sáhněte raději po kvalitním, co má kolem 3,5% tuků a obsahuje skutečně živé kultury, které prospějí zejména vašim střevům. Podobně je to i s odtučněným mlékem nebo jinými „upravenými“ potravinami.

Hnědé pečivo

Další trend moderní doby. Celozrnné pečivo. I tady se nás občas snaží výrobci ošálit a spoléhají na to, že nečteme složení. Mnoho hnědého pečiva, které najdeme v supermarketech, je totiž jen obarvené karamelem či jinou látkou. Vypadá tak jako celozrnné, ale ve skutečnosti není. Pokud si ho tedy koupíte, dáte si k jídlu jen prázdné kalorie, nějaké semínko a trocha barviva. Nedejte se zmást a pečlivě studujte, co si kupujete. To samé platí pro bezlepkové výrobky. Mohou uchránit stěny tenkého střeva, avšak ve složení můžete najít i různá zvláštní zahušťovadla a hlavně cukr.

Dietní nápoje

Umělá sladidla neobsahují žádné kalorie, tudíž neohrozí vaši snahu hubnout. Ve skutečnosti je tomu ale trochu jinak. Kalorie sice neobsahují, ale sladká chuť mate náš mozek, který na jejím základě příjem energie očekává. Když se tak nestane, dostanete hlad a bude vás honit mlsná. Navíc podle odborných studií se umělá sladidla dávají do spojitosti s řadou chorob, jako je například cukrovka druhého typu či kardiovaskulární onemocnění. Mají také nepříznivý vliv na mozkové funkce. Raději si tedy dopřejte sklenku ředěné ovocné šťávy, než koktejl plný chemie. Pitný režim však doplňujte spíše čistou vodou, která je pro organismus nejvíce podporující.

Margaríny

Říkáte si, že máslo a sádlo je hrozně tučné, a proto ho raději nahradíte nějakým margarínem. Navíc bývá i daleko levnější. Co se však týká dopadu na naše zdraví, rozhodně to vždy není krok k lepšímu. Margaríny mohou obsahovat nasycené tuky, které jsou pro nás velmi škodlivé a zvyšují riziko vzniku vysokého tlaku a kardiovaskulárních chorobách.

Pozor si dejte i na ovoce a zeleninu

Pokud si hlídáte kalorický příjem, raději to nepřehánějte ani s exotickým ovocem, které mívá docela vysoký obsah cukru. Řeč je například o ananasu a mangu. Podobně je na tom i sušené ovoce, které může být někdy ještě doslazované. Pozor si dejte i na oblíbené avokádo, batáty či fazole. I když to jsou zdravé potraviny, nepatří mezi ty nízkokalorické a je nutné počítat se zvýšeným příjmem tuků či cukrů.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1