Křečové žíly jako nemoc moderní doby

Křečové žíly jako nemoc moderní doby

Křečové žíly, časté letní téma. Své o nich věděli i naši prarodiče, kteří museli používat k mírnění příznaků obinadla nebo podstupovat klasickou chirurgickou operaci. Ta přitom znamená několik týdnů klidového režimu. Křečové žíly a další příznaky nemocných žil se ale dříve netýkaly každého druhého dospělého Čecha, tak jako teď. Tak trochu se „křečáky“ staly nemocí moderní doby.

Horko, sedavé zaměstnání nebo dlouhé stání jsou velkou zátěží na žilní systém. A jsou to faktory, které jsou zároveň důsledkem toho, že žíly dolních končetin dostatečně rychle nedokážou odvádět krev z nohou zpět k srdci. Část krve se proto hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy. Chronické žilní onemocnění, které za nimi může stát, tak začíná vcelku nenápadně.

Křečové žíly: Volání o pomoc

Podle průzkumu trvá více než rok, než se lidé odhodlají navštívit s příznaky lékaře. Není proto divu, že často přechází toto tzv. „nulté stadium“ do viditelné podoby a objeví se metličky nebo křečové žíly. Křečovými žilami však toto volání těla o pomoc nekončí.

Jak to dělaly naše babičky?

Naši předkové měli velkou výhodu ve způsobu života, který vedli. Pravděpodobnost, že se vás budou týkat křečové žíly, totiž zvyšuje nejen dědičnost a u žen počet porodů (tedy neovlivnitelné faktory), ale také dlouhodobé stání nebo sezení. Naše babičky (protože žen se týkají křečové žíly častěji) měly i další přirozené zbraně.

  • To, co bylo dříve běžné a nám teď chybí, je pravidelný pohyb.
  • Místo horké vany znaly naše babičky jen koupel v rybníku nebo řece a o existenci sauny nevěděly – teplo nedělá dobře žádnému zánětu, tedy ani tomu v žilní stěně…
  • Vysoké podpatky byly při práci nemyslitelné. I vy ze skříně vytáhněte pohodlnou obuv s nízkým podpatkem, 3 centimetry jsou tak akorát. 

Moderní doba = moderní prostředky, i na křečové žíly

Dnešní doba je neúprosná. Spoustu hodin tráví většina lidí v sedavém zaměstnání, pobyt venku mění za čas v kancelářích nebo doma u televize. Možností, jak se stravovat, je nespočet, a tak na rozdíl od našich předků, kteří konzumovali to, co si vypěstovali, mnozí večeří v rychlém občerstvení. Životní styl jde však ruku v ruce s tím, jak se budete cítit nejen navenek, ale hlavně uvnitř.

 Velkou výhodou dnešní doby jsou však inovativní přístupy k léčbě.

  • Nové léky – v 60. a 70. letech minulého století začali lékaři k prevenci používat léky na posílení žil, tzv. venofarmaka. „Nasadit ověřené venofarmakum je vhodné již v tzv. nultém stádiu – tedy tehdy, kdy ještě křečové žíly nejsou viditelné, ale pacient již má potíže. Tady bezesporu platí, čím dříve, tím lépe,“ upřesňuje MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D. z Centra žilní chirurgie VASCUMED a LF Masarykovy univerzity v Brně.
  • Nové pomůcky – zatímco naši prarodiče byli odkázáni na obinadla, my si můžeme vybírat z kompresních punčocháčů, podkolenek nebo stehenních punčoch různých kompresních stupňů a barev.
  • Nové technologie – internet a rozvoj mobilních aplikací se ukazuje i v této oblasti. Konkrétní cviky z oblasti žilní gymnastiky a další podrobnosti ke křečovým žilám, metličkám i otokům najdete například na www.zilniporadna.cz nebo v mobilní aplikaci „Bolí Vás nohy?“.
  • Nové metody - „I když klasické chirurgické odstranění žil je v naší zemi nadále dominantní metodou, stále více pacientů se zajímá o moderní neinvazivní metody. Patří mezi ně především nitrožilní laserové ošetření, radiofrekvenční ablace, mechanicko-chemické ošetření a nejnověji žilní lepidlo. Hlavními výhodami je možnost ambulantního provedení bez nutnosti hospitalizace, provedení v místním znecitlivění, a především podstatně rychlejší rekonvalescence než po klasické operaci,“ vyjmenovává MUDr. Vlachovský.

Jakou další vhodnou péči si vaše nohy, a nejen ty s křečovými žilami, zaslouží?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1