Jaro je ideální čas na úpravu jídelníčku

Jaro je ideální čas na úpravu jídelníčku

V temných zimních měsících lidé u nás odnepaměti jedli to, co měli v zásobách z předešlého roku. Vařená, hutnější jídla dodávala sílu, chyběly v nich ale čerstvé zelené potraviny. Kdo neholduje rychleným a přehnojeným zeleninám ze supermarketů, vyhlíží i dnes jarní měsíce s jasným plánem: obohatit svůj jídelníček o první české zelené výhonky, které obsahují mnohem víc vitaminů a minerálů, než dovezené ovoce a zelenina.

Od hutnějšího k lehčímu

Pomalu se probouzející příroda nás už vyzývá k úpravě našeho jídelníčku. „Od výživnější, tepelně upravené stravy se pomalu v průběhu jara dopracujeme k tomu, že budeme ubírat množství tuku a zvyšovat podíl syrové zeleniny, a jídelníček se bude postupně odlehčovat. Ne samozřejmě ze dne na den,“ radí wellness specialistka Zuzana Klofandová. Podle ní je dobré konzumovat víc hořkých a kyselých jídel, aby se stimulovalo trávení. Jelikož se na našich talířích bude ocitat ve větším množství syrová zelenina a ovoce a víc vlákniny, potřebujeme trávicí soustavu pro jejich zpracování nastartovat.

Zelená je zdravá

Zelené potraviny, jako je zelená či brukvovitá zelenina, jsou nedílnou součástí jarního restartu. Kdo se věnuje zahradničení, sklízí třeba kadeřávek či růžičkovou kapustu. „Zelené potraviny obsahující chlorofyl, dodají vitamíny, minerály, antioxidanty, organismus vitalizují a aktivují imunitní systém,“ říká Zuzana Klofandová. Kdo dává přednost doplňkům stravy, může užívat zelený ječmen nebo řasy chlorellu či spirulinu. Populární jsou také mikrobylinky a klíčená semínka.  Lze je přidávat snad do všech pokrmů.

První lístky ze zahrádky

A jak to dělá Hanka Zemanová, známá propagátorka Bio stravování a autorka bio kuchařek? „V předjaří jíme zbytky uskladněné kořenové zeleniny, hodně polévek a těšíme se na první zelené divoké salátky ze zahrady. Na ní si vybírám jako na trhu ty nejkrásnější lístky do prvního jarního salátu. Nejvíc dávám kozlíčku polníčku pro jeho neutrální chuť a přidávám ptačinec, který připomíná mladou kukuřici, a proto ho mají rády i děti,“ vypráví Hanka Zemanová. Na jejím talíři nesmí chybět pampeliškové lístky, protože jejich nahořklá chuť je přesně to, co naše orgány, především játra a žlučník, teď na jaře potřebují.

 

Uzdravující devatero bylin

V knize Rytmus roku, kterou Hanka Zemanová nedávno vydala, doporučuje pro přicházející jaro natrhat do kuchyně zelenou devítku, prostě devatero jarních bylin, které běžně potkáme na každé louce i zahradě, kterým se bohužel říká plevele. Místo abychom je využívali pro své zdraví, ničíme je chemií nebo vyhazujeme na kompost. Výběr nabízí příroda široký a poskládat devatero bylin lze pokaždé trochu jinak. Nejčastěji se mezi ně zařazuje kopřiva, bršlice, pampeliška, ptačinec, popenec, sedmikráska, jitrocel, šťovík, medvědí česnek, pelyněk černobýl, přeslička, orsej jarní, česnáček lékařský nebo třeba potočnice lékařská.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1