Jak zvládnout střevní chřipku snadno a rychle

Jak zvládnout střevní chřipku snadno a rychle

Přesně této výzvě u nás doma čelíme každý rok. Asi nejhorší zážitek byl, když nám dospělým bylo zle pár dnů před Štědrým dnem a dcera, která nemoci stále odolávala, nakonec zvracela chvíli poté, co rozbalila pod stromečkem poslední dárek. A také vzpomínám na jeden letní tábor, kde se postupně nakazily skoro všechny děti a od nich pak i rodiče, kteří si pro ně přijeli, včetně mne. Vlastně neznám nikoho, komu by se manuál na to, jak zvládat střevní chřipku, nehodil.

Žaludek a střeva trpí

Stav, kdy je vám mizerně, chce se vám zvracet, či máte průjem, případně obojí, a v horším případě se k tomu přidává i teplota, získal lidové pojmenování střevní chřipka. S tou, na niž se každý rok na podzim očkuje, však nemá nic společného. Lékaři tuto diagnózu latinsky nazývají gastroenteritida, což v překladu znamená akutní zánět žaludku a střev. Ten způsobí viry, bakterie či paraziti. „Inkubační doba je od několika hodin až do sedmi dnů. Doba onemocnění trvá většinou jen pár dní, a především dospělý člověk se dokáže vyléčit sám nebo na základě doporučení od specialistů z lékárny,“ vysvětluje MUDr. Miluše Vostradovská, praktická lékařka pro dospělé a internistka z kliniky Canadian Medical.

 

Doplňujte tekutiny a minerály

U menších dětí, především kojenců, a u seniorů či lidí s oslabenou imunitou je dobré mít se při střevní chřipce na pozoru. Hrozí jim totiž nadměrná ztráta tekutin, dehydratace, protože mívají potíže s jejich doplňováním. Leckdy je proti lepší pro ně zajistit lékařskou péči. A my ostatní? Podle doktorky Vostradovské je zásadní pravidelné dostatečné pití a dodržování dietního a klidového režimu. Jedině tak zvládneme doplnit tělu chybějící tekutiny a minerály. „Pokud přesto průjem či zvracení přetrvává dva, maximálně tři dny, nebo se přidá teplota, případně krev či hlen ve stolici, není dobré střevní chřipku podceňovat. Vyhledejte odbornou pomoc,“ radí internistka.

Hlad a poté suchary

Když je člověku špatně, obvykle nemá problém dodržet základní doporučení a v první den akutního průjmu hladovět a pouze dostatečně pít. Také druhý den je třeba být s jídlem hodně opatrný. Až když jsou příznaky mírnější, připravujte postupně žaludek a střeva na tuhou stravu,“ říká lékárnice Ľubica Sobčáková z lékáren Benu. Vhodné jsou suchary, dušená mrkev, banán nebo suché bílé pečivo. V dalším kroku se přidává jídlo bez tuku, tedy libové maso, brambory, rýže nebo těstoviny.

Sáhněte do lékárničky

O samoléčbě léky se poraďte s lékárníkem. V domácí lékárničce ostatně obvykle máte nějaké léky na průjem – třeba účinná látka loperamid zastavuje nadměrný pohyb střev, recekadotril zase snižuje objem vody ve stolici. Pomáhají také střevní absorbencia, která na sebe vážou toxiny, viry a bakterie. Když nemáte doma nic jiného, lze jako první pomoc použít i aktivní uhlí.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Zdroj:

https://www.canadian.cz/cs/clanky-a-novinky/strevni-chripka-priznaky-prevence-a-lecba/

https://www.benu.cz/co-je-strevni-chripka-a-jak-dlouho-trva

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1