Jak začít s otužováním

Jak začít s otužováním

Děsí vás představa, že byste ve sprše omylem otočili kohoutkem doprava, a nevěřícně kroutíte hlavou nad „tlupou šílenců“, kteří se v třeskutých mrazech s jásotem a nelíčeným nadšením vrhají do rybníka? Nejspíš byste změnili názor, kdybyste věděli, jaké zázraky s naším tělem umí studená voda. A možná byste vzali na milost tenhle sympatický trend, jehož kouzlu – zvlášť v době koronavirové – podléhá stále více lidí bez ohledu na věk.

To, že otužování je jednou z bezpečných cest k pevnému zdraví a dlouhému životu, věděli už naši dávní předkové. A moderní vědci jim dnes dávají za pravdu. Patříte k těm, kteří každou zimu ulehnou s chřipkou nebo jinou virózou? Tím spíš byste měli začít s pravidelným otužováním. Lidé, kteří tuhle zálibu provozují, mnohem méně marodí, a to se zdaleka netýká pouze viróz a nemocí z nachlazení. Pozitivní efekt byl zaznamenán také u osob s hypertenzí, cukrovkou druhého typu, vředovou chorobou, nervovými potížemi či různými druhy alergií. Během ochlazování dochází rovněž ke zvýšení hladiny hormonu noradrenalinu, jehož nedostatek bývá spojován s výskytem deprese. Ještě stále váháte, jestli to máte zkusit?

Otužování: První výsledky už po měsíci!

Nic se ale samozřejmě nemá lámat přes koleno. A v případě otužování to platí dvojnásob. Pokud jste se nikdy do ledové vody nenořili, je třeba začít pomalu a zvolna. I tak bude nutné překonat určité nepohodlí. Odměnou vám ovšem budiž zkušenostmi ověřený fakt, že první blahodárné výsledky se dostaví už po 3–4 týdnech. A dokonce se zpočátku vůbec nemusíte otužovat vodou. Stačí i vzduch. Prostě ho na sebe nechte víc působit.

Zvyšte podíl hnědého tuku

Pro začátek zkuste spát při otevřeném okně. Ideální teplota v ložnici by se přitom měla pohybovat mezi 12 až 18 stupni Celsia. Možná se vám to zdá málo, ale žádné obavy, váš organismus si s tím hravě poradí, a navíc tím povzbudíte k aktivitě svůj hnědý tuk. Že jste o něm ještě neslyšeli? Pak je načase to napravit. Člověk má v těle bílý tuk, který se hromadí na břiše, stehnech a v podobných partiích, zkrátka všude tam, kde to nechceme. Jeho nadbytek vede k nadváze či obezitě a zvyšuje riziko cukrovky a dalších onemocnění. Pak je zde ovšem hnědý tuk, který je naopak naším dobrým parťákem. Štěpí totiž bílý tuk a pomáhá udržovat tělesnou teplotu. Vyšší podíl hnědého tuku s sebou nese celou řadu výhod – rychlejší metabolismus, lepší kontrolu nad krevním cukrem nebo větší citlivost na inzulín. A čím víc hnědého tuku máme oproti bílému, tím jsme také štíhlejší, což je další příjemný vedlejší efekt pravidelného otužování.

Zkuste střídavou sprchu

Jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak se otužovat, je tzv. vzdušná lázeň. To zní velmi poeticky, ale v praxi jde o prosté působení vzduchu na celé tělo (nebo většinu těla). Zacvičte si ráno při otevřeném okně či na terase, jen tak v tílku a šortkách. A přes den choďte doma ve spodním prádle – což má ovšem význam pouze za předpokladu, že v bytě nemáte jako v tropickém skleníku (ideální teplota by měla být maximálně 22 stupňů Celsia). Potom můžete postupně přejít k otužování vodou, které je daleko účinnější – při kontaktu s tělem voda odvádí teplo až dvacetkrát rychleji než vzduch! Začněte velmi zvolna omýváním mokrou žínkou, houbou nebo vlhkým ručníkem. Až si tělo zvykne, přejděte k polévání studenou vodou, či přímo sprchování. Co se týče délky celé procedury, omývání by mělo probíhat 3–4 minuty, polévání a sprchování 1–2 minuty. Možná, že pro vás bude příjemnější střídání teplé a studené vody: nejdřív se 10 minut sprchujte teplou a potom ji na 1 minutu vystřídejte studenou. Na úplný závěr si dejte ještě 3 minuty pod teplou sprchou. Výborným otužovacím prostředkem je také sauna, kterou je dobré za tímto účelem navštěvovat minimálně 1–2krát týdně. A ještě jedno upozornění: někteří otužilci-začátečníci si v dobré víře napustí vanu studenou vodou. To nikdy nedělejte! V ledové lázni, kde není dost prostoru na to, abyste se mohli hýbat, hrozí reálné nebezpečí prochladnutí.

Proč je dobré se otužovat

Působení chladu má na naše tělo řadu pozitivních účinků. Jaké to jsou? Tak například:

  • rychlejší cirkulace krve
  • lepší činnost lymfatického systému
  • rychlejší regenerace svalů
  • snadnější spalování tuků
  • zlepšení nálady
  • zvýšení odolnosti imunitního systému
  • nárůst hladiny testosteronu
  • výkonnější metabolismus
  • zdravější spánek
  • lepší stav pokožky a vlasů

Tip na závěr pro pokročilé otužilce: Zkuste si v zimě užít i další kratochvíli: pokud se vám naskytne možnost, proběhněte se v čerstvě napadaném prachovém sněhu, nebo se v něm rovnou vyválejte. Je to nepopsatelný zážitek!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1