Jak ve zdraví zvládnout návrat z exotické dovolené

Jak ve zdraví zvládnout návrat z exotické dovolené

Je to jako zhmotněný sen. Zatímco za okny řádí severák a sychravá zima sveřepě zalézá za nehty, sbalíte si plavky a slamák proti slunci, nasednete do letadla a za pár hodin vystoupíte v tropickém ráji. Po krásném snu však může přijít nepříjemné probuzení. Víte, jak zvládnout návrat z tepla do zimy?

Možnost ocitnout se během chvíle ve zcela odlišném klimatickém pásmu je právě v této době neskutečně lákavá. Není proto divu, že už jen pouhá představa nádherně teplého moře a bělostných písčitých pláží napumpuje do mozku pořádnou porci endorfinů. Má to ale jeden háček. Exotická dovolená uprostřed zimy představuje obrovskou zátěž pro náš imunitní systém. Což mnozí záhy poznají na vlastní kůži, když se den po návratu probudí s palčivou bolestí v krku, chřipkou nebo jinou virózou.

Naše tělo není stavěné na extrémy

Možná vás teď napadne, že to nemá logiku. Zmizet z nevlídné zimy do hřejivého teplíčka je přece moc fajn. Slunce, moře, vlhké podnebí – to všechno tak úžasně prospívá tělu i duši... Ano, to je pravda, ale pouze za předpokladu, že této ozdravné kúře nepředchází klimatický šok, kdy se rozdíl teplot může během jediného dne vyšplhat až k 50 stupňům Celsia! Na tak extrémní zvraty není naše tělo stavěné.

Prudké změny teplot způsobují stres

Prudké a nezvyklé změny počasí představují v podstatě jakýsi druh stresu, při kterém se aktivuje část mozku zvaná hypotalamus. Zde se nacházejí řídící centra, která kromě jiného kontrolují hladinu různých hormonů v krvi. V případě stresové reakce začne  organismus produkovat větší množství stresových hormonů (adrenalin, kortizol, kortizon), což následně ovlivní činnost většiny orgánů. Jinými slovy, tělo se ocitne ve stavu, kdy se připravuje na útěk, či boj. Všechny tyto procesy jsou velmi náročné a vyčerpávají energetické zásoby organismu. Proto je třeba co nejrychleji je doplnit. V opačném případě si koledujete o problém.

Přechod z tepla do zimy se nesmí uspěchat

  • Přestože hoříte touhou pochlubit se kolegům v práci s fotkami z dovolené, dopřejte si po příjezdu minimálně dva dny na pozvolnou aklimatizaci. Rychlý návrat do pracovního procesu by znamenal jen další zátěž, kterou by váš organismus nemusel zvládnout.
  • První den doma se snažte hodně odpočívat (kufry se špinavým prádlem vám neutečou, na to vemte jed) a pořádně se vyspěte. Vydatný a zdravý spánek působí jako hotový elixír – dodává tělu sílu a energii, kterou teď budete potřebovat pro další rozjezd.

  • Přijeli jste z místa, kde jste si celé dny v pohodě vystačili jenom v tričku a šortkách? Možná vás uvnitř ještě hřeje tropické slunce, přesto však dbejte na to, abyste po návratu zbytečně neprochladli. Ideální je vrstvené oblečení. Možná si budete připadat jako cibulka, ale uvědomte si, že jde o zdraví.
  • Zvyšte příjem tekutin a zařaďte dostatek vitaminů – pokud možno v přirozené podobě (čerstvé ovoce a zelenina). Důležitý je především vitamin C. Tento velmi účinný antioxidant dohlíží nejen na správnou funkci imunity, ale napomáhá také tvorbě protistresových hormonů. Jeho bohatým zdrojem jsou citrusy, šípky, rakytník, černý rybíz, kysané zelí, růžičková kapusta, červená paprika, brokolice, kiwi, papája atd. Vitamin C je také jednou z prvních látek, které se tvoří v klíčícím semeni. Známým antistresovým vitaminem je i kyselina pantotenová (vitamin B5). Najdete ji hlavně v pivovarském droždí, vnitřnostech (srdíčka, ledvinky), vejcích, pšeničných klíčcích, celozrnném pečivu, otrubách a zelené listové zelenině.

POZOR!

Zimní dovolenou v exotických krajích by si měli dvakrát rozmyslet zejména kardiaci a lidé s cévními chorobami. Srdce totiž patří mezi orgány, pro které extrémní teplotní změny představují nebezpečnou zátěž.

V této souvislosti medicína používá termín „holiday heart syndrom“ označující reálné nebezpečí srdečních arytmií, které mohou vzniknout právě jako důsledek prudkých klimatických změn.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1