Jak správně čistit pleť? Tak, aby nestárla

Jak správně čistit pleť? Tak, aby nestárla

Mýdlo a voda budou s největší pravděpodobností dostačující pro každodenní hygienu dětí a leckdy i mužů. Ženy to mají s očistou pleti o něco složitější. Tedy alespoň v případě, že chtějí současně co nejvíce předcházet tvorbě vrásek a dalších známek stárnutí.

Při večerní očistě je jedno, zda používáte make-up nebo se vůbec nelíčíte. I bez líčidel na pleti stále zůstávají nečistoty a kožní maz, které se pouhým mýdlem z pleti dobře a hlavně šetrně neodstraní. Přes noc pleť regeneruje, a je-li čistá, mnohem lépe využívá aktivní látky z pečujících krémů. Druhý očistný rituál, i když už bez odličování, by měl přijít po ranním probuzení. Bohužel většina žen ráno svou pleť jen opláchne vodou. Přitom právě v ranních hodinách jsou v našich pórech toxiny, které tělo přes noc vyloučilo přes kůži. A ani s nimi si pouhá voda neporadí.

Micely ano nebo ne?

Nejprve je třeba odstranit make-up z očí, poté ze zbytku obličeje. K tomu různé kosmetické firmy doporučují buď speciální vody, pleťová mléka, odličovací oleje, pěnové čistící emulze, odličovací krémy a v poslední době velmi populární micelární vody. O těch se hodně diskutuje a většina odborníků se přiklání k tomu, že by se po očištění vodou s micelami (částicemi, které působí jako tenzidy a přitahují na sebe nečistoty), měla pleť ještě opláchnout vodou. „Pokud v rámci pleťové péče někdo používá pouze micelární vodu, nesmí se divit, že pleť nevypadá dobře. Je to rychlý univerzální produkt, ne kvalitní pleťová péče,“ říká Barbora Křížová z obchodu s přírodními produkty milujubio.cz.

Čištění pleti: Oči si zaslouží jemnost

Při odličování je důležitá i správná technika. Pozor si dávejte především v očních partiích. Zde jen lehce přiložte na několik sekund navlhčený tampónek, kterým pak zachycený obsah jemnými pohyby setřete do stran. „Stírat pokožku je dobré vždy směrem proti gravitační síle, abychom pokles pokožky nepodporovali. Drhnutí může způsobit zarudnutí a přispívá k tvorbě očních vrásek. Nosíte-li voděodolné řasenky, použijte přípravky, které obsahují oleje,“ dodává MUDr. Lucia Manfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Ve stylu eko

Máme i tip pro ty, kterým záleží na přírodě a chtějí svou pleť čistit ekologicky. V takovém případě dbejte nejen na bio kosmetiku, ale i na to, čím pleť odličujete. Použít lze třeba konjakovou houbičku, která je vyrobena z japonské rostliny konjak, je tedy 100% přírodní a nahradí spotřebu spousty odličovacích tamponů. Další možností je nakoupit textilní odličovací tampony nebo žínky a po každém použití je prát. Pokud přeci jen chcete jednorázové odlíčení, sáhněte alespoň po odličovacích tamponech v bio kvalitě.

Po očistě pleť aktivujte

Následným krokem po očistě pleti je její aktivace. K tomu lze využít různé tonizační vody, séra, květinové vody nebo oleje, které pleť hydratují, otevřou póry a připraví pleť pro přijetí výživných látek. Na závěr se na důkladně vyčištěnou pleť nanášejí různé fluidy, krémy či oleje s pečujícími a hydratujícími látkami. Hodně populární složkou očistných i pečujících produktů je nízkomolekulární kyselina hyaluronová. Výrobci slibují, že takto upravená proniká hlouběji do svrchní vrstvy pleti, stimuluje v ní její vlastní produkci kyseliny hyaluronové a doplňuje hydrataci tam, kde vznikají hlubší vrásky.

Pro svou pleť toho můžete udělat ještě mnohem víc. Vděčná vám bude za dostatečnou hydrataci a další péči, k níž naleznete inspiraci i v článku Pečujte o svou pleť doma a bez chemie.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1