Jak se sžít se zubní náhradou

Jak se sžít se zubní náhradou

Zubní protéza není zrovna něco, čím bychom se rádi chlubili, přestože se nejedná o nic výjimečného – nosí ji zhruba každý desátý člověk. Je ale pravda, že mnozí si na ni zvykají jen velmi obtížně.

Je to celkem logické, chvíli prostě trvá, než se s protézou sžijete. Ze začátku ji vnímáte jako „cizí předmět“ v ústech. Čelistní svaly a jazyk se s ní nejdřív musí naučit pracovat. To se dá zvládnout během několika týdnů.

Pozor na tvrdé a lepivé potraviny

Jeden z hlavních problémů je jídlo. Nejspíš bude zapotřebí trochu cviku, než pochopíte, jak při něm s protézou zacházet. Vždy je dobré začít měkkou stravou a vědomě se snažit kousat rovnoměrně na obou stranách. Jedině tak budete mít jistotu, že se protéza nepohne. Později vám to už půjde samo, ale i tak je dobré vyhýbat se hodně tvrdým nebo lepivým potravinám (syrová mrkev, kedluben, turecký med, karamel apod.). Mějte také na paměti, že protéza snižuje citlivost k teplotě jídel, takže byste se mohli snadno spálit.

Každý den si chvilku nahlas čtěte

Zpočátku se vám možná budou hůř vyslovovat některá slova. I tenhle problém ale časem zmizí, chce to jen trochu tréninku – ideální je hlasité čtení, a to můžete zkoušet každý den. Při zakašlání nebo smíchu se může protéza někdy uvolnit. Pokud chcete podobným nepříjemnostem předejít, pořiďte si kvalitní fixační krém, který protézu udrží na místě a zlepší její stabilitu. Tohle doporučení je vhodné zejména pro ty, kteří mají problém se suchostí úst, a tím pádem i nižší přilnavostí zubní náhrady (což může být rovněž důsledek užívání některých léků).

Pořiďte si kvalitní fixační krém

Fixační přípravek na zubní náhradu je netoxický materiál, který se nanáší mezi protézu a tkáně v ústech. Lze jej pořídit ve formě krému či prášku. Snižuje pohyb a prokluzování zubní náhrady při činnostech jako je jídlo, mluvení, smích, kašel nebo kýchání. Zubní náhrada se pomocí fixačního krému „přilepí“ ke tkáni a vytvoří pevné a bezpečné spojení mezi zubní protézou a dásní. Na trhu je dnes k mání celá řada značek, stačí si jen vybrat.

Tlačí vás protéza? Dejte si ji upravit

Nečekejte na to, až „se poddá“, ale zajděte k lékaři. Jejím dalším nošením byste si totiž mohli způsobit nepříjemné poranění. Náhradu také nikdy sami neupravujte, ale vždy se poraďte s odborníkem. Toho byste měli navštívit vždy jednou za půl roku, a to i v případě, že s protézou nemáte žádné potíže. Může se totiž stát, že za nějaký čas už nebude sedět tak dobře jako na začátku a bude nutné ji upravit, nebo vyměnit za novou. Totéž platí o špatně padnoucí protéze, kdy nepomohou ani ty nejlepší fixační přípravky. Jediná možnost je obrátit se na lékaře.

Předejděte zánětům správnou hygienou

Také člověk s protézou musí dbát na důkladnou zubní hygienu. Umělé zuby se sice nekazí, ale může dojít k podráždění dásní či celých úst, v horším případě i ke vzniku infekce. Například tzv. cheilitidy – jedná se o hnisavý zánět rtu způsobený alergiemi nebo přemnožením kvasinek, které se šíří na vlhkých částech úst, pokud protéza sedí špatně. Objevit se může také stomatitida, zánět sliznice dutiny ústní, který může mít mnoho projevů: od zarudnutí a zduření sliznic přes puchýřky a bolestivost až po afty či vředy. 

Používejte měkký zubní kartáček

Pokud chcete, aby vám protéza sloužila co nejdéle a pořád vypadala jako nová, musíte se o ni pečlivě starat. Zubní náhradu je nezbytné čistit denně, nejlépe s pomocí měkkého kartáčku (případně si pořiďte přímo speciální kartáček na zubní náhrady), během dne se totiž na ní usazují zbytky jídla a bakterií, které mohou způsobit zánět sliznice. Po jejím vyjmutí si vždy vyčistěte také dásně a jazyk. Přes noc vložte protézu do antibakteriálního roztoku. Ten vytvoříte s pomocí čistících tablet, které necháte rozpustit ve vodě. Ráno ji už jenom opláchněte vlažnou vodou a osušte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1