Jak předejít otravě z léků? Mluvte s lékárníkem

Jak předejít otravě z léků? Mluvte s lékárníkem

Lékař udělá vše pro to, aby vám předepsal správné a účinné léky. Jenže nemusí vědět, co všechno k nim spolknete vy sami doma navíc. Proberte proto svou medikaci důkladně s lékárníkem.

Je běžné, že jsou lidé v ordinaci u lékaře nervózní. Při sdělení nové nemoci a předpisu nových léků pak nezvládají myslet na všechny své další užívané prášky nebo na jiné okolnosti, které s užíváním léků souvisejí. Snadno se tak může stát, že to, co mělo nemocného léčit, mu namísto toho poškodí zdraví. Proč? Odborníci mluví o takzvané lékové interakci, kdy se dva různé léky ovlivní navzájem nežádoucím způsobem. Statistiky mluví jasně: každý rok se podle Světové zdravotnické organizace stane 42 milionů vážných poškození zdraví léky. A následky špatného užívání léků zaujímají celosvětově 14. příčku v příčinách úmrtí.

Jedna lékárna to jistí

Odhalit vzájemné nežádoucí účinky léků může samozřejmě váš lékař. Současně je velmi důležité, abyste četli příbalové letáky a dávali pozor, co vám při výdeji léků říká lékárník. Šanci zachytit nebezpečnou interakci zvýšíte, pokud si budete léky vyzvedávat v jedné lékárně a budete všechny své léky konzultovat s odborníkem. Využívejte také možnost zkontrolovat si interakce na internetu.

Lékový záznam

Snížit riziko otravy špatně užívanými kombinacemi léků jistě pomůže takzvaný sdílený lékový záznam – do něj plynou informace o vydaných lécích na předpis danému pacientovi ze všech lékáren. Původně měl tento záznam fungovat už od chvíle začátku vydávání e-receptů. Se zpožděním se od loňského prosince rozjel, ale lékaři a lékárníci do něj získají přístup až po půlročním přechodném období.

Proberte vše s lékárníkem

 „Ani lékový záznam, ani různé vyhodnocovací aplikace na interakce léků, nejsou samy o sobě všespásným řešením,“ tvrdí prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. „Vše musí být spojeno s individuální konzultací s lékárníkem. Každý člověk může na léky a jejich kombinace reagovat různě. Lékový záznam bude pro nás zdravotníky pouze pomocným nástrojem.“

Pozor na doplňky stravy a jídlo

Seznam rizikových kombinací léků je dlouhý. A nejde jen o léky na předpis. Než začnete nějaký lék užívat, poraďte se s lékárníkem také o tom, jak by jeho působení ho mohly ovlivnit doplňky stravy nebo potraviny či nápoje. Hodně známý je třeba účinek třezalky na snížení působení hormonální antikoncepce, nebo snížení odbourávání některých léků z těla v případě, že popíjíte grapefruitový džus.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1