Jak pečovat o zuby s rovnátky

Jak pečovat o zuby s rovnátky

Nošení rovnátek je velký trend, v puse je má kde kdo od dětí po dospělé. Nejde o žádnou marnivost a pouhou snahu být krásnější. Služby ortodontistů, kteří svým pacientům nasazují rovnátka, totiž mají za cíl chrup především ozdravit. Třeba i tím, že na rovných zubech zmizí nejrůznější zákoutí, jež se jen stěží daří vyčistit. I během rovnacího procesu je však třeba zuby dobře zbavovat nečistot. Jak na to?

Zatímco snímatelná rovnátka hygienu ústní dutiny zásadně neovlivní, fixní rovnátka naopak potřebují zvláštní péči. Na vnitřních a žvýkacích plochách zubů si při čištění vystačíme s klasickým zubním kartáčkem. Jak ale na ty plochy zubů, kde jsou nalepena rovnátka? „Krček zubu je schovaný mezi zámkem rovnátka a dásní. Zaměřit se musíme na čištění mezizubního prostoru. A plaku bývá hodně také mezi jednotlivými zámky. Tady už klasický zubní kartáček nestačí,“ říká Zuzana Chmelařová, DiS., dentální hygienistka, lektorka projektu Dětský úsměv.

Pořiďte si solo kartáček

Do oblasti mezi zámek a dáseň se nejlépe dostaneme s malým jednosvazkovým kartáčkem, kterému se říká solo. Přiložíme ho mezi zámek a dáseň a děláme malé krouživé pohyby. Nemají to být velké kruhy, vlákna kartáčku by se měla vychylovat jen asi o půl milimetru.

Cesta mezi zuby

Při běžné ústní hygieně se k čištění mezizubních prostorů používá dentální nit nebo mezizubní kartáček. Zuby s fixními rovnátky se ale zubní nití vyčistit nepodaří. Zámky jsou spojené drátkem, takže nit nejde do prostoru mezi zuby zavést. Oproti tomu mezizubní kartáček vyčistí prostor mezi zuby i mezi zámky dobře.

Výbava podle odborníka

Důležitá je správná velikost mezizubního kartáčku. Když je příliš úzký, není možné s ním prostor mezi zuby účinně vyčistit. Bakterie zůstanou na stěně zubu a pracují na tvorbě zubního kazu. „K vyčištění prostoru mezi zuby obvykle potřebujeme více velikostí mezizubních kartáčků. Stejně velké všechny mezizubní mají lidé jen naprosto výjimečně. Proto je užitečné, když dentální hygienistka udělá každému pacientovi na míru plánek pro používání mezizubních kartáčků různých velikostí,“ vysvětluje Zuzana Chmelařová.

Situace se stále mění

Situace v ústech pacientů s rovnátky se navíc průběžně mění, takže by měli chodit na dentální hygienu častěji. Dentální hygienistka odstraní nově vzniklý zubní kámen

a zuby vyleští. Pokaždé s pacientem provede instruktáž čištění zubů kolem rovnátek, aby reagovala na případné nově vzniklé situace v ústech pacienta. A většinou znovu rozplánuje velikosti mezizubních kartáčků.

Rodičovská pomoc

Malým dětem by měli zuby vždy dočišťovat rodiče, protože malé dítě není dostatečně manuálně zručné. Starší děti by si měly zvládnout čistit zuby úplně samy, jen s občasnou kontrolou rodičů. Pokud ale mají rovnátka, nezbývá, než aby jim s čištěním i nadále pomáhali rodiče.

Pokud vám není péče o vaše zuby lhostejná, přečtěte si i další články na toto téma:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1