Jak pečovat o zralou pleť? Zvenku i zevnitř!

Jak pečovat o zralou pleť? Zvenku i zevnitř!

Mladé ženy články o tom, jak se starat o zralou pleť, nečtou. Budiž. Měly by tedy alespoň důkladně dbát rad, jak o sebe každý den správně pečovat, aby pokožka nemusela čelit velkému stresu. Ono totiž platí, že co pleť vydrží ve dvaceti, to se pak na ní ve čtyřiceti objeví. Ani později ale není dobré složit ruce do klína. Intenzivní péčí o pleť zvenku i zevnitř lze ještě leccos zachránit.

S estrogenem se vytrácí svěžest

S přibývajícím věkem začíná u mužů i žen díky úbytku kolagenu viditelně stárnout pokožka. Větší nevýhodu mají dámy. Menopauza, kdy zhruba po padesátce organismus přestává vytvářet ženský pohlavní hormon estrogen, způsobí, že pleť ztrácí na své hydrataci a elasticitě. „V padesáti letech je pleť vlivem hormonálních změn spíše suchá, dehydratovaná. Ve větší míře se tvoří vrásky a záhyby v celém obličeji. Pokožka je povadlá, dochází k poklesu kontur a ztrátě objemu. Přibývají pigmentace, různé výrůstky na kůži nebo nerovnosti pleti,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

 

Začněte už ve čtyřiceti

Pokožka začíná stárnout už ve třiceti a po čtyřicítce už potřebuje opravdu intenzivní každodenní péči. Důležité je pravidelné čištění pleti ráno a večer, jednou týdně použít vhodné pleťové masky na hydrataci a klíčová je důsledná ochrana na slunci. UV záření totiž velmi urychluje procesy stárnutí kůže, takzvaný fotoaging. Na noc dermatologové doporučují aplikovat výživnější krémy nebo séra s antioxidanty.  Vhodné jsou i krémy s vitamínem C, E, retinolem, kyselinou hyaluronovou nebo glutationem.

Krása prochází ústy

Ani ten nejlepší krém nepronikne do pokožky natolik, aby ji dokonale vyživil. A jelikož platí, že na tváři se odrazí úplně všechno, je třeba nejen používat kvalitní kosmetiku, ale také dbát o zdravý jídelníček, mít dostatek pohybu, co nejméně stresu a vyplatí se přidat i nutrikosmetickou péči neboli speciální doplňky stravy. Ty pleti nabízejí třeba kyselinou hyaluronovou, hydrolyzovaný kolagen, ceramidy, biotin, selen, zinek. Důležité je užívat také antioxidanty či omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

 

Omlazení do hloubky

Po padesátce je důležitá hloubková hydratace, která se už nepodaří zvenku, ani pitným režime. „V tomto období jsou vhodná ošetření laserem či odstranění vrásek botulotoxinem. V případě vzniku hlubších vrásek, povadlosti kontur a ztráty objemu je nejefektivnější absolvovat dermokosmetické ošetření pleti, například injekční výplně kyselinou hyaluronovou nebo hydratující a vypínající elixír pro pleť v podobě skinboosteru. Takto je možné řešit jak povrchové změny na pleti, tak doplnit ztracený objem a obnovit tvorbu kolagenu,“ dodává doktorka Mansfeldová.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1