Jak nedostat infarkt? Seznamte se se svým srdcem

Jak nedostat infarkt? Seznamte se se svým srdcem

Když pochopíme princip nemocí či úrazů všeobecně, bude pro nás jednodušší prevence i léčba. Zkusme se podívat na srdce. Orgán, který fascinuje lékaře, básníky a lidi napříč profesemi. Zároveň jeho selhání je nejčastější příčina smrti. Poznejte své srdce a braňte se infarktu včas.

Co to vlastně infarkt myokardu je?

Lidské srdce je orgán velký asi jako pěst. Celé tělo zásobuje krví pomocí tepen, a žilami se zase z těla do srdce dostává odkysličená krev. Jako samostatný orgán však také potřebuje nějaké krevní zásobení, a k tomu slouží věnčité tepny, kterým se říká také koronární.  Skutečně se vinou kolem srdce jako popínavá rostlina. Infarkt myokardu je zjednodušeně řečeno odumření části srdečního svalu, který přestal být zásoben krví v důsledku ucpání či masivního zúžení téhle věnčité tepny. Ucpání může zapříčinit krevní sraženina. Kde se tam objeví? V důsledku aterosklerózy (kornatění tepen) se z cévní stěny utrhne aterosklerotický plát. V postiženém místě se začne hromadit krev, a trombus (krevní sraženina) je na světě.

Časté příznaky infarktu

Ten nejčastější projev infarktu je bolest na hrudi, která nezřídka vystřeluje do levé paže. Bolest je to tísnivá a svíravá. Doprovází ji řadu jevů a reakcí – pocit zaraženého dechu, strachu, úzkosti a paniky. Je to vlastně pochopitelné. Postižený může zvracet, a mít nevolnosti. Tento stav jistě každý viděl v nějakém filmu. Důležité je co nejrychlejší zavolání pomoci. Úspěšnost léčby je přímo úměrná dostupnosti lékařské péče, i když se jedná pouze o slabý infarkt. A pozor, existuje řada dalších (neméně závažných) problémů, které mohou vypadat jako infarkt.

Ženy a muži to mají trochu jinak

Je zajímavé, že ženy trpí na trochu jiné příznaky infarktu než muži. Ženy dokonce někdy zpočátku ani nepoznají, o co se jedná. Ostrou bolest na hrudi a za hrudní kostí cítí muži mnohem intenzivněji, stejně tak dušnost. Slabý infarkt se u něžného pohlaví může klidně projevit jen jako únava a malátnost, studené pocení a nevolnost. Naneštěstí mají ženy tu vlastnost, že často problémy zlehčují, aby nikomu nepřidělaly starosti. Infarkt myokardu tak přejdou s mávnutím ruky a příznaky připíšou špatné kondičce. Infarkt je možné prodělat i ve spánku, což spousta lidí neví, protože ho má spojený spíše s fyzickou zátěží.

Prevence = dlouhodobý zdravý životní styl

Hned na začátku jsme si vysvětlili, jak infarkt myokardu vzniká. Víme tedy, že mezi jeho nejčastější příčiny patří ateroskleróza. Představme si odpadní trubku a fakt, že do dřezu stále vyléváme tuk od smažení. Princip obojího je stejný – postupem času se na stěny trubky i cévy ukládá tuk, který zužuje jejich průtokový otvor. Odpad v kuchyni se ucpe a céva vlastně taky. Kolem tukových částí se hromadí krevní sraženiny a vazivo, ale jednoho dne je jich prostě už moc a utrhnou se. To je důvod, proč se neustále všude omílá ten zdravý životní styl, vyvážená strava, dostatek pohybu…

Co konkrétně můžete udělat?

Je to jasné, omezit tučná jídla. Přesněji řečeno ta s vysokým obsahem cholesterolu. Zpravidla jsou to tučná masa, zpracované potraviny jako nejrůznější polotovary a fast food, uzeniny, ale také smažené sladké pečivo a tučné moučníky, na které je česká kuchyně tak pyšná. Prospěje naopak spousta zeleniny a ovoce a potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny Omega-3. To jsou paradoxně také tuky, ale pomáhají snížit hladinu škodlivého cholesterolu. Nejlepším zdrojem Omega-3 jsou mořské ryby a plody moře. Ačkoli je jich dost i v rostlinné říši (řepkový olej, ořechy a dýňová semínka), tělo jejich potenciál příliš neumí využít. Ryby bychom si z tohoto důvodu měli dopřát nejméně třikrát týdně, nebo nedostatek Omega-3 vyřešit vhodnými doplňky stravy.

O dalších preventivních opatřeních, jak svému srdci dopřát dobrou kondici se můžete dočíst i v článku: Srdce miluje chůzi, schody i tanec.

Při podezření na infarkt myokardu v prvé řadě volejte sanitku. Postižený by se neměl fyzicky ani psychicky namáhat, a neměl by ležet. O tom, jak postupovat do příjezdu lékaře, vás informuje operátor záchranné služby.

Srdci se v tradiční čínské medicíně věnuje právě květen, kdy bychom srdce měli posilovat. Dopřejte mu péči, kterou si zaslouží. Vždyť tluče pro nás!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1