Inhalace léčí, ale jen když to děláte správně

Inhalace léčí, ale jen když to děláte správně

Nejlepší pomoc pro dýchací cesty je ta, která působí přímo a hned. Takto to umí jedině inhalace, ale jen tehdy, když je správně prováděná.

Žádná pilulka nepomůže dýchacím cestám tak dobře, jako správně inhalovaný lék. Ten se během sekundy dostává přímo na místo určení a má okamžitý účinek. Klíčová je inhalační léčba pro astmatiky a lidi s obstrukční plicní chorobou, kteří inhalační cestou užívají jak léky dlouhodobé udržovací léčby, působící proti zánětu, tak léky úlevové při akutním zhoršení nemoci. Velký problém ovšem je, že minimálně každý druhý pacient to s inhalátorem neumí a léčí se proto špatně.

Mohou si za to sami

„Astma je v zásadě dobrá nemoc, až 95 % astmatiků mohou stávající možnosti léčby zbavit veškerých potíží,“ říká docent Milan Teřl z Kliniky pneumologie a ftizeologie Fakultní nemocnice Plzeň. Zároveň ale dodává, že vzdor tomu více než polovina pacientů trpí každodenními potížemi a třetina zažívá těžká, až život ohrožující zhoršení. Čím to je? Leckdy si za to nemocní mohou sami, protože buď špatně užívají inhalátor, nebo si preventivní léčbu vysadí v domnění, že když jim je dobře, nepotřebují ji.

Nepleťte si inhalátor a ústní sprej

Inhalátor není ústní sprej! Když pacient lék vdechne špatně, třeba jen do úst nebo do krku, neléčí se. Účinná látka se totiž musí dostat až do průdušek. Příznakem nefungující léčby jsou pak kašel, dýchací obtíže, pocit tíže na hrudníku, výskyt pískotů při dýchání, či vzplanutí nemoci, jemuž lékaři říkají exacerbace. Při kontrole u lékaře se nevyplácí cokoli zamlčovat. Ať už to, že pacient nemůže vyjít schody bez toho, aby se zadýchal, nebo si nevzpomíná na to, kdy se celou noc vyspal bez probuzení. I to mohou být známky zhoršujícího se stavu, na který je potřeba včas reagovat.

Inhalační léčba: Jak se to naučit?

K dispozici je dnes několik druhů inhalátorů a lékař může každému nemocnému vybrat, co mu sedí nejvíc. Zároveň je však potřeba pacienta naučit s inhalátorem správně zacházet. Hlavním zdrojem informací by měl být lékař, který léčbu předepisuje, a odborná zdravotní sestra, která pacienta učí správnou inhalační techniku. Poradit může také lékárník.

Zvlhčení nosní sliznice při respiračním onemocnění

Inhalaci mohou využívat i jinak zdraví lidé. V té chvíli nejde o aplikaci léku, ale o techniku pro podpůrnou léčbu dýchacích cest, díky níž se z dýchacích cest odplavují nečistoty. Pomáhá jak dospělým, tak dětem. „Při potížích doporučuji zvlhčování nosní sliznice aerosolovou terapií pomocí kompresorových inhalátorů. Inhalování může pomoci i při virových respiračních nemocech, při alergických příznacích z horních cest dýchacích nebo některých zánětech. Zvlhčená sliznice díky tomu dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny či nečistoty,“ vysvětluje profesor Petr Pohunek z pražské Fakultní nemocnice Motol.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1