Hormonální jógou k otěhotnění i klidnější menopauze

Hormonální jógou k otěhotnění i klidnější menopauze

Zapomeňte na tradiční jógu, obyčejné cvičení, relaxaci nebo posilování. Ve světe hormonální jógy je skryto mnohem více. Speciální sestava vrací rovnováhu hormonům, a tak snadno pomůže s početím i klidnější menopauzou.

Hormonální jóga je nejen cvičením či relaxací, ale formou hormonální terapie. Kromě uvolnění těla a mysli, které jistě znáte z běžných jógových lekcí, dokáže hormonální jóga zázrak – a sice efektivně srovnat hladinu hormonů v ženském těle. Co všechno tedy systém cvičení umí ovlivnit a proč se do něj vrhnout po hlavě?

 

Vědci byli ohromeni výsledky

Za hormonální jógou stojí samozřejmě žena. Psycholožka, jogínka a terapeutka Dinah Rodrigues (92) cvičí jógu přes půl století. Právě ona vytvořila sestavu cviků a dechových technik, které mají vliv na žlázy s vnitřní sekrecí. Sestavu autorka tvořila přes 20 let a nebyla na to sama – na zrodu hormonální jógy se podíleli i odborníci z kruhu lékařů, dalších jogínů a fyzioterapeutů. Finální metoda nakonec byla zkoumána také vědci, kteří potvrdili úžasné výsledky – u všech účastněných žen, které byly podrobeny výzkumu, došlo k rovnováze a normalizaci hormonální hladiny a zlepšení potíží, které řešily. Přestože primárně sestava vznikla jako řešení menopauzy, při které ženy přicházejí o hormony, postupně tvůrkyně odhalila, že stejně tak funguje u mladých žen v pubertě nebo u žen, které mají potíže s otěhotněním. Proč to ale funguje? Tady je 5 dobrých důvodů, proč se sestavu hormonální jógy naučit.

 

Detox těla? Nový začátek

Povzbuzení formou jógové terapie funguje také jako důkladná očista těla. Dechová cvičení pomáhají odstranit toxiny a posílit imunitu. I to je skvělý důvod, proč cvičit pravidelně. Třeba denně. Proč si neudělat čas na sebe?


Dokonale čistá hlava

Čistá mysl je pro vás cizí nebo dokonce sprosté slovo? Cvičte pravidelně – hormonální jóga nastoluje emoční rovnováhu a klidnější mysl. Pozice totiž nepůsobí jen na tělo, ale také na hlavu. Dejte sbohem stresu, neukázněným myšlenkám i emočním výkyvům.

 

Podpora ženských orgánů

Asány hormonální jógové terapie podporují prokrvení ženských orgánů. Za vším opět hledejte dech, který dokáže vyživit tělo i mysl. A benefity? Kromě hormonální rovnováhy vás může překvapit i zvýšené libido.

 

Rovnováha hormonálního systému

Chemie, antikoncepce, životní prostředí, alkohol, strava, stres. To vše má vliv na hormonální rovnováhu v těle. Hormonální jóga jej však prostřednictvím stimulace hormonálních žláz dokáže rychle a účinně harmonizovat.

 

Pozornost pánevnímu dnu

Oslabené pánevní dno je dnes poměrně běžné. Jednou z cest, jak jej posílit, je právě hormonální jóga. Vždyť oslabené vede až k neprůchodnosti či zúžení vejcovodů, které mohou mařit vaši snahu otěhotnět.

Jak cvičení probíhá?

Sestava jógy trvá půl hodiny. Protože se posloupnost a cviky nemění, můžete se ji snadno naučit a cvičit doma pravidelně. Co vše se může zlepšit, když si věnujete 30 minut času denně? Už během týdnů až měsíců pocítíte zlepšení psychiky, pleti a také menstruace. Zlepšuje se zejména premenstruační syndrom a pravidelnost cyklu. To však zdaleka není celý výčet plusů – tato jóga zlepšuje průběh klimakteria nebo usnadňuje otěhotnění. Jak často ale cvičit? Alespoň třikrát týdně pro prevenci, častěji, pokud řešíte jakýkoli zmíněný hormonální dysbalanc. Pozor na kontraindikace: cvičit by neměly těhotné ženy a ženy s rakovinou prsu. Dále není cvičení doporučeno pro ženy, které užívají léky pro zvýšení či snížení hladiny hormonů v těle. Ideální není ani pro ty, kdo se léčí s kardiovaskulárními onemocněními. Jinak je určeno... zkrátka pro ženy. Všechny ženy, které chtějí znovu rozkvést – a to v každém věku.

Zdroj: www.healthshots.com

Foto: Unsplash.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1