Domácí šťávy, sirupy a čaje proti nachlazení

Domácí šťávy, sirupy a čaje proti nachlazení

Chřipka, angína, kašel, nachlazení… Obávaní společníci chladných měsíců, s nimiž se více či méně potýká v tomto období drtivá většina z nás. Naštěstí však nejsme tak úplně bezbranní. A jelikož platí, že „nejlepší léčbou je prevence“, podpořte svou imunitu ještě předtím, než problém vypukne. Jak? Nejlépe přírodní cestou.

Ovocné a zeleninové šťávy působí v těle bez nadsázky jako elixír života. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě připravené. Chemické zpracování, konzervanty a zahřívání šťáv při výrobě ničí cenné vitaminy a mění přirozenou strukturu vody. Veškeré zdraví prospěšné složky zůstávají zachovány zhruba do 4 hodin od chvíle zhotovení šťávy – to platí pro ovocné druhy. U těch zeleninových činí tato doba až 10 hodin. Je tedy jasné, že kupované šťávy nám žádné velké poklady nenabídnou (ani ty stoprocentní).

Zásaditá medicína

Do většiny z nich se navíc přidává cukr, který způsobuje okyselení organismu, často také plynatost a pálení žáhy. Přírodní šťávy bez přídavku cukru vytvářejí v těle naopak žádoucí zásadité prostředí, čistí svaly, tkáně a krev. Kromě toho nijak nezatěžují náš trávicí trakt – organismus je lehce zpracuje a rychle vstřebá (už do 30 minut po konzumaci). Šťávy můžete užívat každý den jako prevenci (do množství 0,5 litru), formou odlehčujícího půstu (2–3 litry denně po dobu 1–3 dnů), nebo při léčbě různých neduhů (½ až 1 litr denně v průběhu 2 týdnů).

Červená řepa s mrkvičkou

K posílení imunity se perfektně hodí například  šťáva z červené řepy, která kromě jiného podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá při nemocech oběhového systému, zlepšuje zažívání, rozpouští ledvinové a močové kameny a čistí tlusté střevo.

Je ideální ji konzumovat společně s mrkvovou šťávou v tomto poměru: 4 díly šťávy z mrkve a 1 díl šťávy z červené řepy. Pijte dvakrát denně 1 sklenici. Skvělou volbou je i čistá mrkvová šťáva, která napomáhá celkové očistě organismu od škodlivin a toxinů. V jedné sklenici je obsaženo téměř všechno, co naše tělo během dne potřebuje.

Extra tip: Probudili jste se a nemůžete mluvit? Proti chrapotu zkuste „sladkou medicínu“. Omyjte a oloupejte hrušku a vytlačte z ní šťávu. Popíjejte několikrát denně po malých doušcích. Předtím, než polknete, ji pokaždé na chvilku podržte v ústech.

Šípková vitaminová bomba

Zářivě červené plody jsou plné vitaminu C, A a dalších cenných živin, které vaše imunita maximálně ocení. Nejjednodušší je uvařit si šípkový čaj, ať už z čerstvých, nebo sušených plodů. Příprava je snadná: asi 20 šípků rozdrťte lžičkou nebo paličkou, zalijte 500 ml studené vody a povařte. Pokud chcete, aby byl ještě účinnější, nechte ho přes noc louhovat a povařte až druhý den. Po odstavení přidejte med.

Něco na vás leze? Vyhnat bacily pomůže i zázvorový čaj. Nastrouhejte najemno asi 2 cm kořene, zalijte 3 dcl horké vody a po chvíli přeceďte. Do většího hrnku dejte kolečko limetky, 2 lžičky medu, trochu citronové šťávy a přidejte výluh.

Extra tip: Manželovi můžete připravit trochu silnější medicínu – 2 dcl rumu zalijte 3 dcl horké vody, přidejte šťávu z limetky, med a kousek nastrouhaného zázvorového oddenku.

Co na bolest v krku? Zkuste netradiční máslíčko

To nepříjemné probuzení zažil asi někdy každý z nás. Škrabání v krku, palčivá bolest při polknutí a místo hlasu jen chrapot a bezmocné sípání... Ještě než se vydáte do lékárny, zalovte v lednici a připravte si skutečnou specialitku – máslový čaj. Zní to sice poněkud zvláštně, ale pokud jste ochotni tolerovat trochu netradiční chuť, určitě to zkuste. Uvařte si hrnek černého čaje, přidejte do něj polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promíchejte a po malých doušcích vypijte. Pro podrážděnou sliznici je to učiněný balzám!

Síla (ne)obyčejné cibule

Dalším úžasným spojencem proti bacilům je cibule. Výroba sirupu zabere jen pár minut. Velkou cibuli pokrájejte na tenká kolečka, rozložte je na mělký talíř a pokapejte medem (nebo posypte krystalovým cukrem). Talíř dejte na několik hodin do chladu, aby cibule pustila šťávu. Tu poté užívejte po lžičkách každou hodinu (nebo dle potřeby).

Můžete si také uvařit cibulový čaj. Na přípravu budete potřebovat jednu větší cibuli, 300 ml vody  a med. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte 5 minut, odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem a ještě zatepla vypijte. Nápoj lze dochutit skořicí, hřebíčkem, plátkem citronu či zázvoru.

Co na kašel? Vlašské ořechy a jehličí

Na suchý dráždivý kašel výborně zabírá odvar z vlašských ořechů: vyloupejte asi 12 kusů ořechů, zalijte je půl litrem studené vody a nechte louhovat zhruba 4 hodiny. Poté 30 minut povařte a dolévejte vodou. Na závěr můžete osladit trochou medu. Odvar pijte vlažný několikrát denně, do druhého dne by mělo dojít ke zmírnění potíží.

Velmi účinný je také sirup ze smrkového jehličí: v 500 ml vody krátce povařte 1 kg čerstvého jehličí a zakryté nechte 2 hodiny louhovat. Přeceďte a doplňte vodou do 1 litru. Přidejte 1 kg želírovacího cukru, povařte a naplňte do sklenic. Užívejte lžičku denně.

Při vlhkém kašli zase můžete vyzkoušet tymiánový sirup, který podporuje vykašlávání: asi 200 g cukru svařte ve ¼ litru vody, odstavte z plamene a vmíchejte sáček sušeného tymiánu (nebo přidejte 3 snítky čerstvé bylinky). Nechte louhovat do vychladnutí a potom přeceďte. Užívejte 1 lžičku 3–5krát denně.

Osvědčená majoránka

Osvědčeným lékem je také majoránka, což velmi dobře věděly už naše babičky. Čaj je vhodný na rýmu i na kašel, pomůže od oteklého nosu a hrdla, a dokonce uleví od bolesti uší. A jak na to? Čajovou lžičku sušené majoránky v hrnku zalijte horkou vodou a nechte 5–10 minut louhovat. Potom majoránku vyjměte a čaj dochuťte medem a citronem. Při akutních potížích pijte 2–4 šálky každé 3 hodiny.

Rýmovník, zelený spojenec proti rýmě

Jak už název napovídá, tahle bylinka je jako stvořená proti rýmě a nachlazení. Ostatně, stačí rozemnout lístek v prstech a inhalovat, abyste uvolnili ucpaný nos. Nebo si můžete připravit výborný a zároveň léčivý čaj. Utrhněte tři větší lístky, opláchněte je a natrhejte na menší kousky, aby se lépe uvolnily účinné silice. Poté zalijte litrem vroucí vody a nechte louhovat 7–10 minut. Když čaj trochu vychladne, přidejte dle chuti med.

Z rýmovníku se vyrábí také sirup. Do nádoby nasypte omyté a natrhané lístky a oloupané citrusy nakrájené na kolečka. Přilijte vařící vodu tak, aby vše bylo úplně ponořené. Zakryté nechte stát 24–48 hodin při pokojové teplotě. Po dvou dnech směs dobře vymačkejte a přeceďte (nejlépe přes plátýnko) a do vzniklé tekutiny přisypte cukr. Za občasného míchání přiveďte k varu a vařte na mírném stupni, dokud sirup nevytvoří požadovanou konzistenci, což trvá zhruba hodinu. Ještě horký sirup nalijte do vysterilizovaných sklenic, zavřete a uchovávejte v chladu.

Ostatně více si o rýmovníku můžete přečíst i v našem předchozím článku Rýmovník - pomáhá s nachlazením i stresem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1