Doléčení po covidu: Podpořte imunitu bylinkami

Doléčení po covidu: Podpořte imunitu bylinkami

Imunitní systém musíme posilovat neustále a v době rekonvalescence po prodělané nemoci je to obzvlášť důležité. Oslabené tělo může totiž snadno znovu onemocnět. Pro jeho regeneraci určitě neváhejte použít bylinky, jejichž léčivé účinky uznávají i lékaři.

Nejčastěji se byliny používají v podobě různých čajů a výluhů. „Bylinkové čaje totiž obsahují řadu biologicky aktivních látek, které pozitivně působí na naše orgány, zodpovědné za imunitu,“ říká docent Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, náš přední, celosvětově uznávaný odborník na bylinky. Možná ho znáte z televizního pořadu Polopatě, kde často radí divákům, a na jejich přání nedávno vydal první ze série knih: Světem bylin s Romanem Pavelou – imunita.

Pětidenní kúra

Čaje je podle odborníka dobré užívat preventivně a pravidelně. Ideální je dělat alespoň jednou za měsíc pětidenní pitnou čajovou kúru. Ta spočívá v tom, že vždy na lačno vypijete v průběhu dne jeden litr čaje z podpůrných bylinných směsí. Docent Pavela radí jednu polévkovou lžíci bylin přelít půl litrem horké vody a nechat 15 – 20 minut luhovat. Čaj pak pijte vlažný.

Bylinkový čaj: Pomoc při zvládání stresu

Bylinky ovšem dokážou mnohem víc, než jen přímou podporu obranyschopnosti, kterou je známá třapatka nachová, čili echinacea, nebo dodávání megadávek vitaminu C, což umí rakytník řešetlákový. Tělo, stresované nemocí po psychické i fyzické stránce, umí skvěle nakopnout adaptogeny. „Jedná se o bylinky, obsahující látky, které si hrají s našimi vnitřními orgány a vylaďují vnitřní metabolický systém. Tím nás zklidňují, adaptují na stres a dávají nám novou sílu,“ vysvětluje odborník.

Inspirace z Asie i z Čech

A jaké bylinky doporučuje? Třeba kozinec blanitý, což je adaptogenní bylinka, která v Čechách zatím neroste. Pochází z Asie, je to stará léčivá rostlina a už Žlutý císař, který podle legend vládl v Číně někdy před 6000 lety, zařadil kozinec do seznamu nejvíce léčivých rostlin. Skvělá je i bazalku posvátná, kterou pěstují v Indii na každém dvorku a používají ji na všechno. Má podobné vlastnosti jako kozinec. „A chtěl bych připomenout, že pro vyladění psychiky jsou důležité i uklidňující bylinky. Výborný je chmel či levandule. Když jste nervózní, podráždění, psychicky nevyrovnaní, tak nemáte energii na nic. Takže i uklidňující bylinky mohou přispět k tomu, že se cítíte nakonec schopnější, máte víc sil a energii. I když usnete a odpočinete si, získáte tím energii.“ Pomohou také kopřiva či jitrocel kopinatý, které jsou nabité minerály, důležitými pro imunitu.

Tři čajové směsi na posílení imunity podle Romana Pavely

Stačí namíchat ve správném poměru a pravidelně popíjet:

  1. směs: 2 díly kořene kozince blanitého, 1 díl listů bazalky posvátné, 3 díly kořene parchy saflorové
  2. směs: 2 díly kořene kozince blanitého, 1 díl květů lípy srdčité, 0,5 dílu kořene třapatky nachové
  3. směs: 2 díly květů lípy srdčité, 1 díl listů bazalky posvátné, 3 díly kořenů parchy saflorové

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1