Diabetes už není výsadou jen stáří

Diabetes už není výsadou jen stáří

Pojmenování „stařecká cukrovka“ už dávno neplatí. Diabetologové se ve svých ordinacích běžně potkávají s pacienty, kteří nedávno oslavili čtyřicáté narozeniny. Co se za tímto nárůstem skrývá a jak se před diabetem II. typu chránit?

Pozor na špatný životní styl i obezitu

„V ambulancích nám bohužel přibývají stále mladší pacienti s diabetem 2. typu. Je to dáno především vyšším výskytem obezity v mladším věku a zhoršujícím se životním stylem. U těchto pacientů se pak cukrovka může rychleji zhoršovat a komplikace se pak objevují mnohem dříve, než jsme dosud byli zvyklí. Čtyřicátníci s cukrovkou 2. typu s již přítomnými komplikacemi (poškození zraku, ledvin, srdeční infarkt, mozková mrtvice) již dnes bohužel nejsou výjimkou,“ říká prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z pražského IKEM.

Odborníci také odhadují, že 2-3 % lidí v České republice dosud nebylo diagnostikováno. Je třeba zdůraznit, že cukrovka 2. typu se neobjeví náhle. Zpravidla jí předchází tzv. prediabetes (hodnoty cukru jsou vyšší než je norma, tj. 5,6 mmol/l, ale nižší než diagnostikovaná cukrovka: 6,9mmol/l).

Cukrovka komplikuje další pochody v organismu

Včasné odhalení nemoci a nasazení léčby je velmi důležité kvůli snížení dalších zdravotních komplikací, které jsou s cukrovou spojovány. Součástí léčby je nejen snížení hladiny cukru v krvi, ale také například snížení hmotnosti nebo rizika infarktu a mrtvice (více informací je možné nalézt na www.nebudkardiak.cz). Vedle léčby je však třeba i aktivního přístupu člověka ke svému zdraví: vyvážený jídelníček, pohyb, odpočinek a dostatečný pitný režim. Velkým spouštěčem řady zdravotních obtíží (včetně cukrovky) je také stres, proto je třeba do svého života zařadit techniky, které jeho dopady pomohou zmírnit.

Cukrovka v období koronaviru

Diabetici byli Světovou zdravotnickou organizací (WHO) označeni za skupinu s vyšším rizikem úmrtí v případě nakažení koronavirem SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19. Odborníci však tvrdí, že „při dobré kompenzaci a nepřítomnosti komplikací je průběh srovnatelný.“ Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.: Špatně kompenzovaná cukrovka s přítomností komplikací zvyšuje riziko komplikovanějšího průběhu infekčních onemocnění. Naopak u dobře kompenzovaného diabetika bez komplikací může být riziko podobné jako u nediabetika. Výhodné je proto využití moderních antidiabetik, jako jsou například GLP-1 agonisté, které zlepšují nejen cukrovku, ale také krevní tlak a hladinu lipidů a riziko komplikací snižuji. A samozřejmě dodržování všech hygienických zásad.“

Diabetes –příznaky aneb kdy navštívit lékaře

  • Máte velký pocit žízně.
  • Chodíte častěji na záchod.
  • Nevysvětlitelně hubnete.
  • Jste unavení.
  • Naměřili jste si hladinu cukru v krvi nad 5,6.

O cukrovce si můžete přečíst i v dalších článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1