Co můžete udělat vy, když partner v posteli selhává?

Co můžete udělat vy, když partner v posteli selhává?

Na sex není člověk nikdy dost starý. Může ale být nemocný, ať už tělesně nebo psychicky. Odborníci se totiž shodují na tom, že pravidelná erekce a ejakulace je znakem zdravého muže. Takže když je váš milostný život v troskách, začněte to řešit.

Za tím, že se váš muž vyhýbá sexu, není nutné hned hledat jeho milenku. Ve skutečnosti je to tak, že poruchy erekce bývají dost častý problém: na celém světě jimi trpí na 152 milionů mužů nad 40 let a selhání se nevyhýbá ani mladším ročníkům. Je jasné, že jak léta přibývají, stoupají i počty mužů, kterým se v posteli nedaří.

Hormony klesají

U mužů, obvykle už od 35. roku pozvolna klesá hladina pohlavního hormonu testosteronu a v určitém věku to může muž začít pociťovat. Jak se to pozná? Základními příznaky poklesu testosteronu bývají zvýšená únava, menší výbušnost, snížené libido, nárůst tukové vrstvy v oblasti břicha, či zhoršení erekce. Lékaři už dnes umí tento problém řešit podáváním hormonální substituce. Nejvíc komfortní je gelová forma hormonálního léku, který se aplikuje na kůži.

Mluvte s ním

Který muž ovšem půjde dobrovolně k lékaři s tím, že mu nefunguje erekce? Tady přichází na řadu pomoc partnerky. „Žena by měla s mužem mluvit otevřeně a věcně. Je naprosto přirozené, že se obává o jeho zdraví, vždyť ho má ráda. Porucha erekce může být signálem řady zdravotních problémů, nebo mívá psychické příčiny, způsobené stresem, vztahovými problémy, či depresí,“ říká sexuoložka Laura Janáčková. Vše má podle ní své řešení: „Žena ví, že pokud muž navštíví lékaře, tak nejenže se ona nebude muset obávat o jeho zdraví, ale muž se také dozví, že není třeba se sexuálních radovánek vzdávat. Farmakoterapie zajistí, že může mít erekci v podstatě na přání.“

Změňte stereotyp

Co tedy může pomoci vrátit mužům jejich touhu po manželce v dlouholetém vztahu? Vášeň po letech nejvíce ničí stereotyp a mylná očekávání. Se stereotypem se dá bojovat. Laura Janáčková radí využít nové nápady, svůdné prádlo, sexuální pomůcky či změnu prostředí.

Pilulka na předpis funguje

Hitem mezi muži, kteří by si přáli být lepšími milenci, je modrá pilulka a jí podobné přípravky. Má jim takové léky partnerka doporučovat? Proč ne, ale rozhodnutí o jejich užitečnosti musí učinit lékař. „Preparáty podporující erekci a vázané na lékařský předpis opravdu fungují. V naší ordinaci léky předepisujeme pacientům všech věkových kategorií,“ říká Martin Lukeš, urolog z pražské kliniky Urosanté. U mladších mužů se většinou jedná o řešení psychogenní erektilní dysfunkce. U starších pacientů za poruchu erekce obvykle mohou organické příčiny, nejčastěji cévní, když trpí vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, cukrovkou, když mají pokles testosteronu, neurologické obtíže či jim poruchy erekce způsobuje užívání některých léků.

Chcete zkoušet afrodiziaka?

Afrodiziakem pro někoho může být harmonický rodinný život, pro někoho to jsou vůně, parfémy, pro někoho spodní prádlo, pro jiného mladá milenka. Jestli ale chcete utrácet peníze za zázračné, sexuální touhy povzbuzující kapičky či pilulky, doktor Lukeš varuje před zbytečnou investicí: „Jediná látka, která funguje na povzbuzení sexuální touhy muže, je hormon testosteron.“

Váš vztah určitě stojí za to, abyste mu věnovali pozornost. Přečíst si i další články, z nichž můžete načerpat užitečné informace:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1