Co dát do lékárničky na dovolenou?

Co dát do lékárničky na dovolenou?

2 min. čtení Markéta Veselá
Ať už se chystáte k moři, nebo jen někam do tuzemského kempu, určitě by měla být součástí vašeho kufru i lékárnička. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit. A co by měla obsahovat?

Záleží i na destinaci

Lékárnička by samozřejmě neměla zabírat půlku vašeho kufru, ale záleží především na destinaci, kam se chystáte a také jak dlouho tam budete. Velmi důležité je i to, jak dostupná je na místě lékařská péče, jak to tam vypadá s hygienou apod. Jestli jedou jen dospělí, nebo i děti, jestli se léčíte s nějakým onemocněním. Než se tedy pustíte do samotného balení, zjistěte si potřebné informace a zamyslete se nad tím, co byste neměli zapomenout doma. Dobré je také zkontrolovat datum spotřeby na jednotlivých lécích a vybavení. A také si zopakovat postup, jak se při zranění zachovat.

Co se bude hodit?

Pravidelně užívané léky – Pokud se s něčím léčíte, nezapomeňte na dostatečnou zásobu léků. Vezměte si sebou i příbalový leták, kdybyste potřebovali léky sehnat i na místě. Ideální je roztřídit si je do týdenního dávkovače, abyste si je nezapomněli vzít.

 

Léky na nevolnost a průjem – S cestováním se pojí zažívací problémy (například faraonova kletba), které jsou dané nejen změnou kuchyně, ale například i nevyhovujícími hygienickými standardy. Pamatujte tak na léky proti průjmu, ale vezměte i roztoky na zavodnění apod.

 

Léky na zvýšenou teplotu, léky na bolest – Dovolenou vám může zkomplikovat i úporná bolest hlavy. Dětem vezměte na bolest a horečku sirup. Hodí se přibalit i léky na nachlazení, rýmu a kašel.

 

Obvazy, náplasti, dezinfekce, vata – Mějte připravené vybavení, které budete potřebovat při drobném zranění (odřená kolena, rozříznuté chodidlo apod.)

 

Přípravky na popáleniny od slunce – Nemusíte jet k moři, ale i tak se v létě na sluníčku spálíte raz dva.

 

Léky na alergii – I když nejste zrovna silný alergik, přibalte si léky proti alergii (štípnutí, pyly, jídlo), protože v jiném prostředí se mohou objevit silnější alergeny.

Pinzeta, nůžky, digitální teploměr – Pinzetu využijete například při odstranění klíšťat, nebo třísky. Nůžky při rozstřihování obvazu... vždy si vybavte situace, které vás mohou potkat a podle toho přidejte potřebné vybavení.

 

Výše popsané léky a nástroje jsou takovým základem, který by neměl chybět v žádné lékárničce. Pokud jedete někam do větší divočiny, určitě budete muset ještě před odjezdem řešit očkování, vzít si sebou repelentní přípravky, nebo například přípravky na dezinfekci vody. Vyráží s vámi na cestu i čtyřnohý kamarád? Pak nezapomeňte ani na něj.

 

Při balení lékárničky se nenechte unést děsivými scénáři, co se vám či vašim blízkým může stát, a balte se s chladnou hlavou. Stěžejní je si dovolenou užít!

Autorský článek

Foto: Unsplash.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1