Cigarety zabíjejí kuřáky i jejich mazlíčky

Cigarety zabíjejí kuřáky i jejich mazlíčky

Pes nebo kočka žijí v nekuřácké domácnosti déle než u kuřáka. A což teprve kuřáci samotní! Polovina jich zemře na nemoci způsobené kouřením - v průměru o 15 let dříve, než kdyby nekouřili.

Smutná fakta, že? Nemyslíte, že je čas položit si otázku, jak přestat kouřit? Není to nic jednoduchého, protože závislost na nikotinu, droze obsažené v tabáku, je opravdu silná. Mimochodem, není to přímo nikotin, co kuřákům i lidem kolem nich ničí zdraví. Cigaretový kouř obsahuje více než 4 000 chemikálií. Zhruba stovka z nich vyvolává rakovinu, další stovky jsou toxické, třeba arsen, formaldehyd, benzen, kyanovodík. To jsou panečku chuťovky, které do sebe kuřáci dobrovolně vtahují!

Stres je pokušitel

Odvykání kouření je úplně nejtěžší ve stresových situacích. Když totiž kuřák začíná s cigaretami, oceňuje, jak se díky nim dostává do pohody. Nikotin totiž zajistí, že se v mozku v centrech odměny vyplavuje dopamin, způsobující příjemné pocity. Takže ve chvíli, kdy přijde stres, cítí kuřák největší touhu po cigaretě, aby ho uklidnila. A stres je bohužel přítomný i v době odvykání.

Řekněte si o pomoc

V tabáku obsažený nikotin je návyková látka a působí podobným mechanismem jako ostatní takzvané tvrdé drogy. Zbavit se po mnoha letech kouření touhy po takové droze je opravdu hodně těžké a obvykle je dobré vyhledat k tomu pomoc odborníků: lékařů či lékárníků. Statistiky ukazují, že zhruba milion lidí, tedy 40 % českých kuřáků, zkusí každý rok přestat kouřit. Drtivá většina ovšem bez pomoci lékaře a bez léků. Po roce pak jen 3 % z nich stále nekouří. Naopak, pokud i hodně silní kuřáci podstoupí intenzivní a dlouhodobou léčbu, je úspěšnost 44 %.

Motivace je základ

Čím větší je motivace přestat, tím větší šance, že opravdu s cigaretami skoncujete. Zlepšit si zdraví, zpomalit stárnutí a celkově omladit tělo, to je něco, co za típnutí cigarety určitě stojí. Především ženy se často ptají, jak přestat kouřit a nepřibrat. Tady pomůže celková změna životního stylu. To znamená přidat pohyb, který zlepšuje náladu, a když dostanete chuť zajíst touhu po cigaretě něčím dobrým, mít po ruce nízkokalorické varianty pochutin, které tak snadno neobalují tělo tukovými polštářky.

Jak cigaretu obelstít

  1. Uvědomte si, v kterých situacích máte na cigaretu největší chuť, a kterým můžete, se vyhněte. Nevyhledávejte společnost kuřáků.
  2. Hýbejte se. Pohyb vás nezbaví stresu, který nejčastěji vyvolává touhu po nikotinu, ale rozhodně vám dá nástroj, jak jej zvládat lépe a časem najdete i způsob, jak se stresové situaci vyhnout.
  3. Změňte zvyky, které vás ke kouření vedou – třeba kávu nahraďte čajem, odstraňte všechny popelníky z vašeho okolí atd. Odvykání kouření, alespoň zpočátku, není žádná hračka a lákadla kolem vás situaci neusnadní.
  4. Najděte si náhradu pro chvíle, kdy jste byli zvyklí kouřit. Zaměstnejte ruce, žvýkejte, pijte hodně neslazených tekutin. I to je cesta, jak přestat kouřit a nepřibrat.
  5. Za odvykací úsilí, které by mělo trvat alespoň 12 týdnů, se odměňte a za ušetřené peníze na cigaretách si něco hezkého kupte.

Další tipy, jak přestat s kouřením, naleznete v našem předchozím článku: 10 tipů, jak přestat s kouřením.

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1